Îi place să se joace cu focul și aruncă rachete în mai multe direcții. Una dintre ținte e Twitter: ori da ori ba. Dar jonglează și cu acțiunile rețelei de socializare și cu acțiunile lui. Uneori, își dă cu Tesla-n cap. Dar mereu are un plan. Inclusiv când vine vorba de politică. A renunțat la democrați și le face galerie republicanilor. Ce-i corect e corect. Politically corect… și-a deschis și un department de soluționare a litigiilor. Ultima mișcare? O cauză nobilă. Șeful de la Tesla a făcut o vizită în Brazilia, unde s-a întâlnit cu Jair Bolsonaro. Au stabilit bazele unui proiect prin care sateliții Starlink vor conecta la internet 19.000 de școli din zone rurale și vor monitoriza activitățile ilegale din pădurea amazoniană. Deci, lumea se învârte în jurul lui Musk sau Musk în jurul lumii?
Advertisment
Rusia a achitat în avans două tranșe ale obligațiunilor suverane, în valoare totală de 100 de mil. de $. Nu e mult, dar a făcut-o înainte să expire derogarea Statelor Unite pentru astfel de plăți. Altfel, Rusiei pare că îi merge bine. Rubla a ajuns săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel atins în ultimii 5 ani. Gazprom încasează zilnic de la UE 200 de milioane de dolari, iar până la finalul anului ar ajunge la un total de 100 de mld. $, estimează analiștii Citigroup. Adică dublu față de anul trecut, când prețurile erau deja crescute. Cât și cum resimte Kremlinul sancțiunile? Și cât de puternice sunt ele, din moment ce Putin și-a impus, într-un fel sau altul, dorința de a primi banii pentru gaz în ruble. Discutăm în câteva momente. Începem.
BNR spune că, momentan, nu poate controla inflaţia. Deci, la ce ne așteptăm? Ultimele date arată că în decembrie inflaţia va fi de 12,5%, iar în iunie 2023 se va situa la 12,4%, mult peste nivelurile de 9,6%, respectiv 5% prognozate anterior. Banca centrală spune că, dacă ar interveni mai puternic în piaţă prin creşterea mai mare a dobânzilor și restrângerea masei monetare, efectul ar fi devastator pentru economie. Economie care, tot BNR spune că va înregistra o cvasistagnare în T2. Asta după reaccelerarea din T1, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate, conform ZF.
Titlurile zilei
Unde să-ți mai faci nunta să mai depășești sfera tipicului? Mai ales dacă legea intervine în planurile tale de nuntă, Bine ai venit în Metaverse! Florian și Liz, un cuplu din Dubai, au îmbrăcat hainele de nuntă cumpărate de pe Opensea, și și-au unit destinele în lumea virtuală. Și și-au invitat toți prietenii. Oare cadourile de nuntă au fost tot virtuale?
Meta de la Metaverse sau nu…până la urmă? Unde e avântul lui Zuckerberg? Nick Clegg, președintele afacerilor globale Meta spune nu va exista un Metaverse, condus deMeta, la fel cum nu există un Internet Microsoft sau Internet Google astăzi. Se teme oare Zuckerberg de implicarea organismelor de reglementare? Sau vrea o lume virtuală, care să fie doar o mică parte dintr-un metaverse mult mai mare?
Acţiunile Aquila, companie de distribuţie şi logistică cu o capitalizare de 828 mil. lei la BVB, vor intra pe 20 iunie 2022 în structura indicelui FTSE Global Micro Cap, scrie ZF. Bursa de Valori București va avea astfel 12 companii listate parte din indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Din structura indicilor FTSE Russell fac parte One United Properties, MedLife, Purcari, Conpet, Impact Developer and Contractor, Sphera, Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast și Transport Trade Services.
Investitorii americani s-au retras săptămâna trecută din toate clasele importante de active, de frica recesiunii. Acţiunile globale au pierdut aproape 12.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă de la vârful înregistrat în martie, deoarece investitorii au făcut dumping pe active de risc, pe fondul unui val de îngrijorări economice. Săptămâna trecută, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,9% și este pentru prima dată după anul 1932 când Dow Jones are 8 săptămâni consecutive în scădere.
H3.GOLDMAN SACHS ÎȘI PUNE AMPRENTA Goldman Sachs instalează scanere biometrice în recepția sediului central din New York. Angajații le vor folosi pentru a primi acces în clădire, dar sunt îngrijorați cu privire la colectarea datelor personale. Scanerele vor fi sincronizate cu cartela de acces și vor citi amprenta angajatului care vrea să intre în clădire. O sursă apropiată de proiect a declarat pentru Business Insider că înscrierea în programul de autentificare biometric este opțională