Prețul grâului a ajuns pe 18 mai la 431,75 euro/tonă pe bursa franceză, un maxim record pentru scadența în septembrie și la doar câteva procente de vârful istoric pentru grâu, arată o analiză XTB România. În ultimii 5 ani, prețul mediu pentru perioada actuală a fost de 185,5 euro/tonă.

Motivele? Germania spune că Rusia a lansat un război al cerealelor și alimentează o criză alimentară globală. Între timp, India, al doilea cel mai mare producător de grâu al lumii, a interzis exporturile din cauza secetei. Și nu este singura.

În contextul actual, România se află în fața unei situații nemaintâlnite. Cu o producție de grâu estimată la 9 milioane de tone, din care consumăm aproximativ jumătate, am putea deveni un jucător important pe piața cerealelor din UE?

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Am discutat subiectul cu Radu Daniel, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.

“Când spunem ce trebuie să facă România, eu înțeleg că ne referim la fermieri. Fermierii trebuie să vândă, atât pentru consumul intern, cât și la export pentru că avem cu toții nevoie de bani pentru a funcționa, asta este afacerea noastră.

Ce trebuie să facă statul? Statul trebuie să asigure ca rezervele de stat să fie suficiente. Noi producem între 9-11 milioane de tone de grâu, iar consumul intern este undeva la 4,5 milioane de tone de grâu. Restul merge la export.

Ce oportunități avem în sensul acesta? Putem să recâștigăm sau să câștigăm niște piețe care aparțineau Ucrainei, Rusiei sau chiar Indiei. Însă trebuie să recunoaștem că nu ne putem compara cu Rusia ca suprafață și cantitate, nu ne putem compara nici cu Ucraina, Franța și nici cu Germania. Însă avem o oportunitate să intrăm pe piețe unde noi nu am fost prezenți până acum.”, a declarat Radu Daniel, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.