Patronatele din turism protestează în urma ordonanței trenuleț asupra turismul românesc

Patronatele și sindicatele din turism protestează împotriva unei ordonanțe guvernamentale care propune tăierea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public. Această măsură, considerată dăunătoare, ar putea duce la o scădere drastică a veniturilor din turism, un sector esențial pentru economia românească.

Guvernul vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la Buget și pe care le-a garantat deja prin lege. Tăierea voucherelor de vacanță:

– va îngheța sau anula investițiile în infrastructura turistică. Hoteluri noi și modernizate de 4 și 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.

– ⁠va anula succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru; numărul unităților clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani.

– ⁠balanța valutară va fi grav afectată, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în țară.

– ⁠sindicatele anticipează revoltele angajaților care vor fi lipsiți atât de prime, creșteri salariale, cât și de concedii. Sănătatea angajaților, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru guvern.

Ce consecințe văd patronatele din turism prin această măsură?

1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească

2. Dispariția șanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanțe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajații din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viața lor de o vacanță datorită acestor vouchere.

3. Pierderea încrederii investitorilor privați, care vor fi forțați să își reducă activitatea sau să își închidă afacerile, contribuind astfel la creșterea șomajului.

4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentație publică, cultură și agrement – care depind de turism pentru a supraviețui.

În timp ce alte state investesc masiv în turism și dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ și să ignore cu consecințele economice și sociale ale deciziilor sale.

Acest protest la care se alătură patronatele, federațiile, alianțele, asociațiile din turism precum și sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern

Ce spun antreprenorii din HoReCa?

„Nu ne întoarceţi cu 20 de ani în urmă! Eliminarea tichetelor de vacanţă afectează direct peste 1,3 milioane persoane – şi ne referim aici la numărul de persoane din aparatul bugetar – plus peste 400.000 de angajaţi HoReCa, plus turismul românesc per ansamblu.”, declară Corina Martin, Secretar General FPIOR.

Federatiei Ospitalitătii atrage atentia că eliminarea tichetelor de vacantă va duce la scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism şi va impacta negativ o serie de industrii conexe, cum sunt cele de transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement. Reducerea încasărilor va duce la oprirea investitiilor în infrastructura turistică, iar o serie de hoteluri, aflate în proiect, pot să nu mai fie construite.

„Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere”, mai spun reprezentantii Federeatiei. 

„Într-o societate normală, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos”, se arată în mesajul ANAT. În plus, o astfel de decizie ar afecta şi balanţa valutară. Patronatele şi sindicatele din turism susțin că ”miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară.”

În final, reprezentantii industriei turismului cer Guvernului să reducă ineficienta publică şi să elimine risipa, fără să ia măsuri care „omoară economia şi turismul”.

Exit mobile version