- Art Recognition, este co-fondată de Carina Popovici, de origine română.
- Printre cele 40 de falsuri identificate cu acest sistem se numără lucrări atribuite lui Monet și Renoir.
- Art Recognition utilizează două tipuri de rețele neuronale artificiale: CNN și SWIN.
Art Recognition, co-fondată de românca Carina Popovici, folosește AI pentru a autentifica opere de artă. Printre cele 40 de falsuri identificate se numără lucrări atribuite lui Monet și Renoir, găsite pe eBay.
Tehnologia Art Recognition folosește două tipuri de rețele neuronale pentru a analiza detalii precum tușele și paletele de culori. Aceasta a fost aplicată la peste 500 de lucrări. De exemplu, sistemul a atribuit o probabilitate de 98,76% că “A View of Het Steen in the Early Morning” din Galeria Națională din Londra este un Rubens autentic. Totodată, a contestat autenticitatea picturii “Samson și Dalila”, confirmând îndoielile criticilor care suspectau că este o copie.
Cum identifici autenticul într-o lume post-adevăr
Carina Popovici a crescut lângă București și a studiat fizica în România. A finalizat un doctorat în fizica teoretică a particulelor la Universitatea din Tübingen, Germania. A fost cercetător asociat în Coimbra, Portugalia și Giessen, Germania. S-a mutat la Zurich, Elveția, unde a lucrat ca analist de risc financiar la Credit Suisse. În 2019, a co-fondat Art Recognition cu Christiane Hoppe-Oehl.”Inspirația pentru acest program a venit în 2018, după discuții cu un istoric de artă despre problemele autentificării. Am vrut să folosesc competențele mele tehnice în slujba artei,” spune Carina Popovici. “Misiunea mea este să promovez transparența și obiectivitatea pe piața de artă cu ajutorul AI.”Art Recognition a fost fondată într-o perioadă de scepticism față de noile tehnologii în piața de artă. Pe lângă dezvoltarea unui program AI pentru autentificarea și detectarea falsurilor, Art Recognition își asumă și un rol educațional, explicând cum tehnologia poate îmbunătăți transparența și obiectivitatea pe piața artei.