Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii sub 2 ani

Suedia le spune părinților că micuții nu ar trebui să aibă voie să se uite deloc la televizor sau la ecrane, scrie Fortune.

Copiii sub vârsta de doi ani ar trebui să fie ținuți complet departe de mediile digitale și de televizor, anunță Agenția de Sănătate Publică a țării.

Recomandări pentru fiecare categorie de vârstă până la 18 ani

Copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani ar trebui să se limiteze la cel mult o oră de timp petrecut în fața ecranului pe zi, se arată în noile recomandări, în timp ce cei cu vârste cuprinse între șase și 12 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră sau două pe zi în fața unui ecran.

Adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani ar trebui să fie limitați la două până la trei ore pe zi, transmite AFP.

„Pentru prea mult timp, smartphone-urile și alte ecrane au fost lăsate să intre în fiecare aspect al vieții copiilor noștri”, spune Jakob Forssmed, ministrul sănătății publice.

Ministrul spune că adolescenții suedezi cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani petrec în medie șase ore și jumătate pe zi în fața ecranelor, în afara orelor de școală.

Acest lucru nu lasă „mult timp pentru activități comune, activitate fizică sau somn adecvat” și a deplâns o „criză a somnului” în Suedia.  

Agenția pentru sănătate recomandă, de asemenea, ca cei mici să nu folosească ecrane înainte de culcare și ca telefoanele și tabletele să nu fie lăsate în dormitor pe timpul nopții.

Agenția citează studii care arată că utilizarea excesivă a ecranelor poate duce la un somn insuficient, depresie și nemulțumire corporală.

Guvernul Suediei a declarat anterior că analizează posibilitatea interzicerii telefoanelor inteligente în școlile primare.

Studii care arată efectele utilizării excesive a ecranelor asupra sănătății copiilor

Un studiu australian pe copii între 12-36 luni arată că expunerea la ecrane reduce numărul de cuvinte auzite de la părinți și al conversațiilor zilnice. Pentru fiecare minut petrecut în fața unui ecran, copiii auzeau cu peste o mie de cuvinte mai puțin de la părinți și aveau aproape 200 de conversații în minus.

Un studiu din 2017 al Universității din Michigan a concluzionat că modul în care un copil folosește ecranul este un predictor mai bun al problemelor emoționale și sociale decât timpul petrecut în fața lor.

Cercetările sugerează că activitățile de genul jocurilor video afectează copiii, îi face  mai puțin sociabili și provoacă, în unele cazuri, probleme emoționale. Un studiu din Danemarca arată că reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor la doar 3 ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale și comportamentului în doar două săptămâni.

Exit mobile version