- Reprezentanţa CE în România lansează o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării.
- Noua platformă îşi propune să vină în sprijinul publicului larg.
- Noua platformă încurajează şi interacţiunea cu publicul larg.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România lansează luni o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării: trUE – Adevărul gol-goluţ.
Platforma va ajuta la consolidarea strategiei de combatere a unui fenomen din ce în ce mai prezent atât la nivel global cât şi în societatea românească. Noua platformă îşi propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea ştirilor false şi a informaţiilor distribuite în mediul online cu scopul de a dezinforma.
Platforma „trUE – Adevărul gol-goluţ” reuneşte articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar şi materiale didactice ce pot fi folosite în timpul orelor de curs.
„65% dintre români declară că ştirile sau informaţiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democraţie în general, conform Eurobarometrului Standard 98. Ne dorim ca « trUE – Adevărul gol-goluţ » să ofere un set de bază de instrumente cu ajutorul căruia cât mai mulţi români să poată identifica informaţiile care denaturează realitatea cu privire la Uniunea Europeană şi nu numai, apărute în spaţiul public. Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informaţii despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajută să « traducem » informaţii uneori tehnice pe înţelesul tuturor şi multe altele”, a declarat Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Abia acum poţi distribui!
„Verifică! Verifică încă o dată! Eşti sigur că e adevărat? Abia acum poţi distribui!” – este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifică cele mai populare informaţii false. De asemenea, în platformă sunt disponibile şi cele mai noi resurse puse la dispoziţie de Comisia Europeană, precum orientări pentru profesori şi modalităţi de încurajare a obiceiurilor „sănătoase” de utilizare a mediului online.
Noua platformă încurajează şi interacţiunea cu publicul larg.