Comisia Europeană lansează proceduri oficiale împotriva TikTok cu privire la riscurile electorale. Ursula von der Leyen, preşedinta CE: Trebuie să ne protejăm democraţiile de orice fel de ingerinţă străină

Comisia Europeană lansează proceduri oficiale împotriva TikTok pentru încălcarea obligației de a evalua și de a reduce riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor. Aceste proceduri vizează în special alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie, scrie ZF.

Investigarea încălcării Legii privind serviciile digitale

Comisia inițiază proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA). Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, subliniază importanța protejării democrațiilor și a acționării rapide în caz de ingerințe externe.

Există suspiciuni de manipulare a alegerilor

Investigația se concentrează pe riscurile legate de manipularea sistemelor de recomandare ale TikTok și pe politicile platformei privind reclamele politice și conținutul plătit. Comisia analizează dacă TikTok a gestionat corespunzător riscurile regionale și lingvistice ale alegerilor naționale.

Se face o investigație aprofundată

Comisia va desfășura o investigație aprofundată. În cazul în care suspiciunile se confirmă, Comisia va aplica măsuri suplimentare, precum măsuri provizorii și decizii de neconformitate. TikTok va fi responsabil pentru remedierea problemelor identificate.

Ordine de păstrare a datelor

În 5 decembrie 2024, Comisia emite un ordin de păstrare a datelor și cere TikTok să înghețe și să păstreze informațiile legate de riscurile sistemice asupra proceselor electorale și discursului civic din UE.

Este a treia anchetă împotriva TikTok

Aceasta este a treia investigație lansată de Comisie împotriva TikTok, după anchetele deschise în februarie și august 2024.

Curtea de apel din SUA confirmă legea care impune vânzarea sau interzicerea TikTok

TikTok este cu un pas mai aproape de o interdicție în SUA. O curte federală de apel decide confirmarea unei legi care obligă aplicația de social media să își vândă activele unei companii non-chineze sau să fie complet interzisă în țară, scrie The Guardian. Decizia reprezintă cel mai recent episod dintr-o luptă îndelungată între guvernul SUA și TikTok, deținută de compania chineză ByteDance.

ByteDance are termen până în 19 ianuarie pentru a vinde aplicația, altfel aceasta va fi interzisă.

Milioanele de utilizatori TikTok vor trebui să găsească alte metode de comunicare”, spune judecătorul Douglas Ginsburg. „Această povară este atribuibilă amenințării comerciale hibride a Chinei la adresa securității naționale a SUA, nu guvernului SUA, care a încercat, printr-un proces de mai mulți ani, să găsească o soluție alternativă.”

TikTok declară că separarea de compania-mamă este „imposibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal”. Cazul ar putea ajunge la Curtea Supremă a SUA.

TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA

TikTok are circa 170 de milioane de utilizatori în SUA, aproape jumătate din populația țării. Deși compania-mamă este bazată în China, TikTok susține că operează independent, cu sedii în Singapore și Los Angeles, iar datele utilizatorilor americani sunt gestionate de Oracle, o companie americană.

Exit mobile version