Istoria e scrisă de învingători. Sau era. Arweave, un start-up berlinez bazat pe tehnologia blockchain, își propune să consemneze faptele întocmai cum s-au produs. Se aplică și invaziei rusești din Ucraina, ale cărei detalii ar putea fi ascunse sau șterse la finalul conflictului. Arweave promite ca platforma sa de tip blockchain, pe care o numește “permaweb”, să înmagazineze pentru totdeauna cele mai importante documente, clipuri video, postări de social media și articole scrise pe această temă.
“Ideea principală din spatele permaweb este asta: internetul centralizat pierde 98,4% din conținut la fiecare 20 de ani. Este nebunesc, dacă ținem cont că îl folosim ca punct fundamental sau sursă de informații și cunoștințe ale societății moderne. Este o nebunie că pierdem aproape totul odată la fiecare 20 de ani. Lucrurile stau altfel cu permaweb: se bazează pe o structură economică sustenabilă dedicată stocării permanente. În consecință, conținutul rămâne 100% neatins pentru totdeauna.”, a declarat Sam Williams, CEO Arweave.
Oficialii companiei susțin că au găsit o metodă ieftină prin care să stocheze permanent cantități nelimitate de date. 6,5 milioane de materiale legate de conflictul din Ucraina au fost încărcate de rețeaua de utilizatori activi la nivel global. Acum o săptămână, erau doar 100.000 de înregistrări.
“Platforma este deținută și guvernată de oameni, nu de guverne sau instituții. Am vrea să oferim societății o soluție la: “El, ce controlează trecutul, controloează viitorul. El, ce controlează prezentul, controlează trecutul”. Am dori să ajungem în punctul în care înțelegrerea trecutului să fie o activitate colectivă, la care oricine poate lua parte cu ajutorul unui computer, în loc să fie ceva de tipul: “Eu conduc arhiva, eu decid ce rămâne sau nu în ea și când sunt șterse informațiile”. Poate unele lucruri sunt modificate, cum se întâmpla frecvent în perioada Uniunii Sovietice.”, a mai adăugat Sam Williams, CEO Arweave.
Arweave pune la bătaie 100.000 de dolari prin care ajută utilizatorii să achite taxele necesare adăugării informațiilor despre conflictul din Ucraina pe platformă. Este același sistem de comisionare care se aplică în cazul minerilor Bitcoin sau Ethereum care realizează tranzacții. Dar sistemul funcționa și înainte de stimulul financiar și chiar cu mult înainte de izbucnirea tensiunilor actuale.
“În timpul incidentului naval de la Strâmtoarea Kerci, în care au fost implicate Rusia și Ucraina, în decembrie 2018, cineva din comunitatea noastră a arhivat toate știrile legate de subiect și a găsit un articol al publicației Sputnik. Era prima reacție în limba engleză a guvernului rus care făcea referire la incident, iar ceva era în neregulă. Era într-o proporție foarte mare pro-ucrainian, ceea ce era foarte ciudat. Peste 15 minute a fost șters de pe site și înlocuit cu un articol pro-rus. Apoi a ajuns în posesia unor jurnaliști, iar The Daily Express, un mare ziar din UK, a scris un articol pe baza celui inițial, care era deja stocat pe permaweb.”, a mai povestit Sam Williams, CEO Arweave.
Vladimir Putin s-ar putea să fie dezavantajat de noile tehnologii, față de dictatorii din trecut, care și-au impus propria istorie după bunul plac. Prin foc și sabie.
“Majoritatea atrocităților secolului XX au fost comise de regimurile autoritare. Ele își mențin puterea asupra populației prin controlul informațiilor care ajung la oameni. Un exemplu foarte potrivit este decizia Germaniei Naziste de a arde cărțile. Dar lucruri similare s-au întâmplat în Uniunea Sovietică, în China, în Siria sau Iraq.”, a adăugat Sam Williams, CEO Arweave.