Noile tehnologii își fac loc din ce în ce mai mult în agricultură. Iar implementarea acestora în fermele din România, fie ele vegetale, zootehnice, legumicole ori horticole, duce la îmbunătăţirea proceselor tehnice, la reducerea resurselor consumate şi la creşterea producţiei cu 20-30%.
Aceasta este concluzia ediţiei din 18 iulie a emisiunii ZF Agropower. În următorii 20 de ani, agricultura va fi unul dintre cele mai informatizate sectoare din economie, pentru că piaţa îi va obliga pe cei care vor să rămână în „joc“ să facă pasul spre tehnologie. În România, piaţa tehnologiei pentru agricultură nu este foarte bine delimitată de piaţa tehnologiei în general, astfel că nu există date privind valoarea sa, dar marii dezvoltatori de software, cum este Microsoft, de exemplu, au investiţii în această direcţie. Totodată, fermele mari româneşti au dezvoltat şi sisteme tehnologice in house.
Am discutat subiectul cu Cezar Gheorghe, consultant senior al Clubului Fermierilor Români.
“Plecând de la acest simplu obiectiv ca toate utilajele să aibă GPS vă pot spune că subiectul acesta îmi face plăcere pentru simplul motiv că vedem cum, cu ajutorul digitalizării și tehnologiei, vom ajunge și sper ca în mai puțin de 10 ani să vedem combine ca Interstelar pe câmpuri căci deja am fermieri care efectiv stau la ei în canapea și supraveghează mașinile de erbicidat în preemergență, cât, unde cum stropesc. Și dacă, să zicem, „ochiul tehnologiei” vede că o suprafață a fost deja stropită, efectiv închide robinetele pe partea aceea și merge mai departe.”, a povestit Cezar Gheorghe, consultant senior al Clubului Fermierilor Români.