CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat un prototip al robotului său umanoid „Optimus”, prezicând că producătorul de vehicule electrice va putea produce milioane de exemplare şi le va vinde la un preţ sub 20.000 de dolari – mai puţin de o treime din preţul unui Model Y, potrivit Reuters.
Elon Musk a spus că se aşteaptă ca Tesla să fie gata să primească comenzi pentru robot în trei până la cinci ani şi a descris un efort de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult, cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până acum despre o afacere, despre care a spus că ar putea fi mai mare decât veniturile Tesla din vehicule electrice.
Demersul Tesla de a proiecta şi construi roboţi pentru piaţa de masă, care ar urma să fie testaţi şi prin locuri de muncă în fabricile sale, o diferenţiază de alţi producători care au experimentat cu roboţi umanoizi.
Dezvăluirea aşteptată cu nerăbdare a prototipurilor de roboţi la biroul Tesla din Palo Alto, California, a făcut parte, de asemenea, din ceea ce Musk a descris ca fiind un efort pentru ca Tesla să fie văzută ca un lider în domenii precum inteligenţa artificială, nu doar ca o companie care produce „maşini mişto”.
Un robot experimental de testare despre care Tesla a spus că a fost dezvoltat în februarie a ieşit vineri pentru a saluta mulţimea, iar Tesla a prezentat un videoclip în care acesta efectua sarcini simple, cum ar fi udarea plantelor, transportarea de cutii şi ridicarea de bare metalice la o staţie de producţie de la fabrica din California a companiei.
Dar unul actual, mai simplificat, despre care Musk a spus că este mai aproape de ceea ce spera să pună în producţie, a trebuit să fie scos pe o platformă şi a făcut un salut lent mulţimii. Musk a numit-o Optimus şi a spus că va fi capabilă să meargă în câteva săptămâni.
„Mai sunt încă multe de făcut pentru a-l rafina pe Optimus şi pentru a-l dovedi”, a spus Musk, adăugând ulterior: „Cred că Optimus va fi incredibil peste cinci sau zece ani, ca şi cum ar fi uluitor”.
El a spus că roboţilor umanoizi existenţi „le lipseşte un creier” – şi capacitatea de a rezolva probleme pe cont propriu. În schimb, a spus el, Optimus va fi un „robot extrem de capabil” pe care Tesla va urmări să îl producă cu milioanele.
Alţi producători de automobile, inclusiv Toyota Motor (7203.T) şi Honda Motor (7267.T), au dezvoltat prototipuri de roboţi umanoizi capabili să facă lucruri complicate, cum ar fi să arunce coş la baschet, iar roboţii de producţie de la ABB şi alţii sunt un pilon de bază al producţiei auto.
Dar Tesla este singura care a reuşit să promoveze oportunitatea de piaţă pentru un robot de masă care ar putea fi utilizat şi în activitatea din fabrică.
Următoarea generaţie a robotului Tesla va folosi componente proiectate de Tesla, inclusiv un pachet de baterii de 2,3 kWh purtat în trunchi, un sistem de cipuri şi actuatori pentru a-i acţiona membrele. Robotul este proiectat să cântărească 73 kg.
Inginerii Tesla, care, la fel ca Musk, purtau cu toţii tricouri negre cu o imagine a unor mâini robotice metalice care făceau o formă de inimă, au descris modul în care au dezvoltat caracteristicile robotului – inclusiv în domenii precum modul în care se mişcă degetele – cu accent pe reducerea costurilor de producţie.
„Încercăm să urmărim obiectivul de a avea calea cea mai rapidă către un robot util care poate fi fabricat în volum”, a declarat Musk.
Dezvoltând o afacere în domeniul roboticii, a spus Musk, Tesla schimbă termenii unei declaraţii de misiune bine cunoscute care a devenit parte din atracţia sa pentru investitori şi activiştii pentru climă, angajându-se să „accelereze tranziţia lumii către energia durabilă”.
„Optimus nu este în linie directă cu accelerarea energiei durabile”, a spus Musk. „Cred că misiunea se lărgeşte oarecum odată cu apariţia lui Optimus la a face ca viitorul să fie grozav”.
Multe reacţii de pe Twitter au fost pozitive, concentrându-se pe rapiditatea efortului de dezvoltare al Tesla începând cu luna august a anului trecut, când compania şi-a anunţat proiectul cu o cascadorie în care o persoană într-un costum alb a simulat un robot umanoid.
Henri Ben Amor, profesor de robotică la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat că ţinta de preţ a lui Musk, de 20.000 de dolari, este o „propunere bună”, deoarece costurile actuale sunt de aproximativ 100.000 de dolari pentru roboţii umanoizi.
„Există o oarecare discrepanţă între un fel de ambiţie şi ceea ce au prezentat”, a spus el. „Când vine vorba de dexteritate, viteză, capacitatea de a merge într-un mod stabil şi aşa mai departe, mai este încă mult de lucru”.
Aaron Johnson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Carnegie Mellon, a declarat, de asemenea, că necesitatea robotului este discutabilă.