Amenințarea cibernetică asupra companiilor se intensifică la nivel mondial în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina

Riscul global al ameninţării cibernetice se intensifică atunci când există conflicte sau tensiuni geopolitice. Recent, preşedintele Statelor Unite a făcut apel la companiile şi organizaţiile private să-şi „blocheze porţile digitale” pentru că există o mare posibilitatea de atacuri cibernetice în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, scrie ZF. Avertismentul, însă, este valabil pentru toate organizaţiile la nivel mondial și e esenţial ca acestea să ia măsuri conforme cu gravitatea situaţiei.

Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare la Universitatea din București, spune că nu se poate vorbi de securitate doar din perspectiva tehnolgică, fără a-i implica pe toți angajații unei companii în procesul de digitalizare.

“Cred că ce lipsește astăzi în discuția publică este această responsabilitate a organizațiilor față de instruirea personalului, față de modul de adoptate treptată a unei culturi organizaționale unde securitatea nu este doar privită prin riscuri și frică.

A avea o organizație sănătoasă înseamnă să fii întotdeauna pregătti pentru procese digitale, pentru tehnologii noi și implementarea acestora. Și acest lucru trebuie să se facă pornind de la profilul, de la personalul pe care îl ai în organizație și, bineînțeles, prin procese continue de instruire.

Dacă înainte puteam să avem încredere în granița firmei, a organziației, prin instrumente de inspectare foarte precisă a traficului, astăzi paradigma cea mai larg discutată este zero trust security. Cu alte cuvinte, un arhitect de rețea trebuie să pornească de la premisa unu, că angajații vor veni cu propriile dispozitive în organziație, pe care de multe ori vor avea jocuri, aplicații pe care pot să aibă parole foarte slabe. Poate să creeze diverse zone de securitate, de grad de încredere diferențiat.”, a declarat Răzvan Rughiniș, profesor la Universitatea București.

Potrivit raportului Digital Trust Insights 2022 realizat de PricewaterhouseCoopers, 69% dintre organizaţiile la nivel global au bugete mai mari pentru investiţii în securitatea cibernetică în acest an, faţă de 55% în 2021. Adrian Dragomir, co-fondatorul agregatorului de informații despre firme, Termene.ro, a investit în ultimii 7-8 ani peste 500.000 de euro în securizarea companiei sale.

“De acum 7-8 ani am gândit întreaga infrastructură IT având în minte această zonă de cybersecurity. Se traduce prin proceduri de security pe care toți angajații noștri trebuie să le respecte. Vorbim aici de lucruri de bază de la a nu deschide e-mail-uri cu atașamente deloc în momentul în care avem cea mai mică suspiciune, până la închiderea laptop-urilor în momentul în care nu se folosesc. Vedem tot felul de proceduri de acest fel, de training-uri pe care le ținem cu angajații și ne asigurăm că înțeleg cât de serioasă este această zonă pentru noi.

Cealaltă componentă este zona tehnică, unde întreaga infrastructură este monitorizată. Întreg accesul este securizat prin VPN-uri, prin parole, prin conturi care se schimbă tot timpul. Avem o persoană dedicată pe cybersecurity care supraveghează constant tot traficul din rețeaua internă.

Al treilea layer de protecție este dat de antivirus. Am pățit o singură dată acum 7 ani. Era un robot automat care asta făcea, găsea o vulnerabilitate și a creat un fișier la noi pe server și a scris doar textul ăsta: „AAAAA…”. Și a fost foarte înfricoșătoare experiența. Și atunci cred că a fost și momentul în ne-am trezit foarte puternic. Am avut noroc că eram la începuturile, începuturile companiei. Puteam să refacem infrstructura dacă se întâmpla ceva grav.”, a povestit Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

Exit mobile version