- Alex Karp e doctorand în filizofie, e evreu cu ADHD și dislexie și conduce Palantir, una dintre cele mai puternice companii tech din Silicon Valley.
- Cofondatorul și CEO-ul al Palantir Technologies nu are încredere în el însuși să conducă sau să meargă cu bicicleta.
- Când donează în campanii, cum a fost cea a lui Joe Biden, Karp o face în multipli de 18 pentru că „18 aduce noroc în tradiția Cabalei”.
Cum a reușit un doctorand în filozofie germană să conducă conducă Palantir, un jucător care visează să traseze liniile războiului autonom?
Alex Karp nu a învățat niciodată să conducă. „Eram prea sărac”, spunea el. „Apoi, am fost prea bogat.”
E una dintre trăsăturile lui de caracter.
Cofondatorul și CEO-ul al Palantir Technologies, misterioasa companie de analiză a datelor, nu are încredere în el însuși să conducă. Sau să meagă cu bicicleta. Sau să schieze la vale.
„Sunt un visător”, spune el. „Încep să visez și apoi mă prăbușesc. Am început să fac tai chi pentru a preveni asta. Ma ajută să mă concentrez pe un singur lucru. Dacă m-ai fi întâlnit acum 15 ani, două treimi din conversație, aș fi visat.”
La ce visa? Poate la un eveniment de la școală, ceva ce l-a enervat acasă sau cum ar fi putut răspunde acum 20 de ani unui argument contradictoriu. Are ADHD și e greu să-l ascundă. În plus, e dislexic. Dar îi place să fie „diferit”.
Ce-i în mintea lui Alex Karp?
Principalul lui focus e business-ul și menținerea liniștii și concentrării lui, însă nu lasă politica la o parte. Spre deosebire de mulți directori din Silicon Valley, Karp l-a susținut pe președintele Biden. Acum o susține pe Kamala Harris, dar, contrar așteptărilor. are plângeri la adresa democraților, mai exact asupra partidului în sine. .
Când donează, o face în multipli de 18 pentru că „este mistic-18 aduce noroc în tradiția Cabalei. I-am dat lui Biden 360.000 de dolari.”, spunea Karp.
Cât despre relații amoroase? Alex Karp nu a fost niciodată căsătorit. Și e de înțeles. Bodyguarzii îți strică capacitatea de a flirta, spune el.
Deși, are o casă frumoasă, „spartană”, îi spune el, în stil austriac.
Precum Elon Musk și Alex Karp e controversat
Sunt multe controverse în jurul unui om precum Alex Karp. De ce? Precum companiile lui Musk, Palantri intră în liga Big Brothers, companii de ligă mare care au acces aproape nelimitat la datele tale, fără să clipească.
În plus, CEO-ul Palantir, se află în mijlocul dezbaterii dacă inteligența artificială ne este prieten sau dușman sau dacă roboții ucigași și inteligența artificială se vor întoarce într-o zi împotriva noastră.
Răspunsul lui Karp e unul simplist: „Ne îndreptăm spre această lume nouă indiferent dacă ne place sau nu. Vrem s-o dominăm sau vrem să fim dominați de China?”
De unde i-a venit ideea de „Palantir”?
Numele „Palantir” este derivat din „palantíri”, globurile care văd viitorul din fanteziile JRR Tolkien. Biroul companiei din Palo Alto, California, are decor „Stăpânul Inelelor” și este poreclit Shire.
Papa Karp sau Daddy Karp, cum îi spun fanii, nu are prezență pe rețelele de socializare, dar fanii lui îl tratează ca pe un mistic, obsedat de tricourile albe strâmte, pe care le poartă când se întâlnește cu investitorii, ținutele de schi norvegiene, părul în toate direcțiile, blugii și ochelarii de soare italieni și candoarea lui extremă.