În urmă cu câteva luni, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, spunea că instrumentele AI precum ChatGPT ar putea servi în viitorul apropiat drept „consilieri medicali” pentru oamenii săraci care nu au acces la asistență medicală, notează Futurism.
Asta ar fi o idee extrem de proastă, spun experții. Potrivit unor noi cercetări ale experților în domeniul medical de la Universitatea Stanford se pare că ChatGPT este foarte nesigur pentru a răspunde scenariilor medicale reale, deși a trecut admiterea la medicină.
Cercetarea, deși are nevoie de revizuiri, demonstrează că aproape 60% dintre răspunsurile generate de ChatGPT în situațiile medicale reale fie nu erau nici măcar pe aproape de opinia unui expert uman, scrie Futurism.
Cercetătorii de la Stanford spun că i-au adresat chatbot-ului 64 de întrebări medicale din viața reală, din care aproximativ 29 la sută erau pur și simplu prea vagi sau irelevante pentru a fi luate în seamă – ceea ce ar arată că instrumentul nu esteesigur pentru a fi considerat un potențial asistent medical, cel puțin pentru moment.