- Laila automatizează sarcini biologice și monitorizează echipamente de laborator în timp real.
- Laila este construit pe modelul Llama 3.1 al Meta.
- DeepMind și BioNTech dezvoltă asistenți A.I. pentru a sprijini cercetările științifice.
Google DeepMind şi BioNTech dezvoltă asistenţi A.I. pentru a sprijini cercetătorii în planificarea şi prezicerea rezultatelor experimentelor ştiinţifice, pe măsură ce companiile caută noi aplicaţii pentru modelele de inteligenţă artificială, care necesită cantităţi mari de energie şi date, scrie Financial Times.
Sir Demis Hassabis, directorul diviziei de inteligenţă artificială a Google, coordonează eforturile de creare a unui model A.I. specializat care să acţioneze ca un asistent de cercetare. Acesta ar ajuta cercetătorii să colaboreze între diverse domenii şi să facă conexiuni neprevăzute.
Hassabis: domeniul biologiei trece printr-o „revoluţie” datorită inteligenţei artificiale
„Lucrăm la un model de limbaj dedicat ştiinţei, care ar putea funcţiona ca un asistent de cercetare performant”, spune Sir Demis Hassabis, în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Nobel.
În următorii ani, instrumentele dezvoltate de DeepMind ar putea sugera şi proiecta experimente pe baza unor ipoteze. Iar cercetătorii vor putea primi o evaluare probabilistică a şanselor de succes sau eşec ale acestora.
În paralel, BioNTech, în colaborare cu divizia sa de AI InstaDeep din Londra, anunță lansarea unui asistent A.I. numit Laila, care posedă „cunoştinţe avansate de biologie” şi se bazează pe modelul Llama 3.1, dezvoltat de Meta.
Cum funcționează Laila?
Într-o demonstraţie live, cercetătorul Arnu Pretorius a prezentat cum Laila poate automatiza sarcini de rutină în biologia experimentală, cum ar fi analiza şi segmentarea secvenţelor de ADN, precum şi vizualizarea rezultatelor experimentale.
Laila are capacitatea de a se conecta la echipamentele de laborator şi de a monitoriza experimentele în desfăşurare. În timpul unei demonstraţii live, asistentul a detectat o defecţiune mecanică la un echipament BioNTech.
„Nu credem că automatizarea completă prin A.I. va veni prea curând. Vedem agenţi A.I. precum Laila ca un accelerator de productivitate, care le va permite cercetătorilor şi tehnicienilor să se concentreze pe activităţile esenţiale”, spune Karim Beguir, directorul executiv al InstaDeep, pentru Financial Times.