A.I.-ul Google DeepMind rezolvă probleme matematice complexe

Google DeepMind realizează progrese semnificative în utilizarea inteligenței artificiale pentru rezolvarea problemelor matematice complexe, în special în domeniul geometriei. Sistemul A.I. AlphaGeometry este capabil să rezolve probleme de nivel olimpic de geometrie, care sunt utilizate în competițiile internaționale de matematică, scrie MIT Technology Review.

Performanță la nivel olimpic

AlphaGeometry a fost testat pe 30 de probleme de geometrie din cadrul Olimpiadelor Internaționale de Matematică (IMO) și a reușit să rezolve 25 dintre acestea în limitele de timp ale competiției, echivalent cu nivelul unei medalii de argint.

Este pentru prima dată când un sistem de inteligență artificială a obținut o rată de succes atât de mare la acest tip de probleme. „Acesta este un mare progres în domeniul învățării automate și al inteligenței artificiale”, spune Pushmeet Kohli, vicepreședinte de cercetare la Google DeepMind, care a lucrat la proiect. „Nu a fost dezvoltat până acum un astfel de sistem care să poată rezolva probleme cu această rată de succes și cu acest nivel de generalitate”, adaugă el.

Deși AlphaProof a fost instruit să abordeze probleme dintr-o gamă largă de subiecte matematice, AlphaGeometry 2, o versiune îmbunătățită a unui sistem pe care Google DeepMind l-a anunțat în ianuarie, a fost optimizat pentru a aborda problemele legate de mișcările obiectelor și ecuațiilor care implică unghiuri, rapoarte și distanțe.  Deoarece a fost instruit pe date mult mai sintetice decât predecesorul său, a fost capabil să răspundă la întrebări de geometrie mult mai provocatoare.

De ce este important acest progres?

Soluționarea problemelor de geometrie de nivel olimpic demonstrează capacitatea A.I.-ului de a raționa logic și de a descoperi noi cunoștințe matematice. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale mai generale, capabile să abordeze probleme complexe în diverse domenii​.

Progresul în raționamentul matematic sugerează că viitoarele versiuni ale AI-ului ar putea fi utilizate pentru a rezolva probleme complexe în alte domenii, cum ar fi științele naturale și medicina​.

Exit mobile version