- Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița inaugurează un centru de chirurgie robotică dotat cu robotul da Vinci, printr-o investiție de 3,5 milioane de euro susținută de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean.
- Dr. Răzvan Couți anunță că echipa specializată în urologie va extinde acreditarea la chirurgie generală, marcând un progres semnificativ în chirurgia minim invazivă.
- România dispune de 21 de roboți da Vinci, iar numărul intervențiilor robotice crește anual, fiind o soluție de vârf pentru tratarea afecțiunilor oncologice, sprijinită prin Planul Național de Combatere a Cancerului.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița face un pas important în modernizarea serviciilor medicale. Inaugurează un centru de chirurgie robotică dotat cu robotul da Vinci. Achiziția este posibilă datorită unei investiții de 3,5 milioane de euro, finanțată din fonduri alocate de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean.
Cât de semnificativ este pasul făcut de Bistrița în modernizarea serviciilor medicale?
Dr. Răzvan Couți, coordonatorul departamentului de chirurgie robotică: “Bistriţa este pregătită să intre într-o nouă eră a chirurgiei robotice minim invazive, făcând paşi semnificativi în ceea ce priveşte serviciile medicale. Avem o echipă specializată în urologie şi vremca în următoarele luni să extindem acreditarea la chirurgie generală”
În prezent, pe piața locală sunt 21 de astfel de roboți. Sofmedica estimează că numărul intervențiilor cu acest echipament crește semnificativ, de la 1.400 anul trecut la 2.000 anul acesta, conform ZF.
Chirurgia robotică reprezintă o soluție de vârf pentru tratarea multor afecțiuni, în special cele oncologice. În România, acest tip de intervenție este inclus în Planul Național de Combatere a Cancerului, ceea ce facilitează accesul pacienților la tratamente moderne, similare celor din țările avansate.