Ministrul Marcel Boloş explică de ce Comisia Europeană blochează cererea 3 de plată din PNRR: România nu şi-a îndeplinit anumite jaloane legate de pensiile speciale şi numirile la companii de stat. Vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, explică motivele pentru care Comisia Europeană blochează cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalele probleme identificate sunt legate de neîndeplinirea unor jaloane cu privire la numirile în companiile de stat şi reformele referitoare la pensiile speciale, scrie ZF.

Care sunt problemele legate de pensiile speciale?

Unul dintre jaloanele esențiale în evaluarea Comisiei Europene privește reformele legate de pensiile speciale.

Guvernul României așteaptă o decizie a Curții Constituționale pe 4 februarie, referitoare la pensiile militarilor.

O hotărâre anterioară a Curții declară neconstituțională impozitarea cu 20% a pensiilor speciale. Publicarea acestor decizii în Monitorul Oficial și clarificările ce vor urma sunt așteptate înainte ca discuțiile cu Comisia Europeană să poată avansa.

De ce este importantă vizita Comisiei Europene?

Între 10 și 14 februarie, Comisia Europeană urmează să efectueze o vizită oficială în România.

Potrivit ministrului Boloș, această vizită va fi „definitorie” pentru clarificările necesare cu privire la cererea de plată numărul 3. Totodată, România își propune să finalizeze modificările și renegocierea PNRR până la termenul stabilit pentru 31 martie 2025.

Care este problema numirilor în consiliile de administrație?

Un alt jalon important blocat este cel referitor la numirile în consiliile de administrație ale unor companii de stat, în special la Ministerul Energiei. Comisia Europeană suspendă 400 de milioane de euro din cauza neîndeplinirii acestui criteriu. În prezent, Guvernul discută soluții pentru deblocarea numirilor și pentru a demonstra că aceste jaloane sunt îndeplinite.

Care sunt termenele și riscurile financiare?

Ministrul Boloș precizează că termenul oficial de șase luni pentru remedierea problemelor nu a început încă, întrucât România nu a primit scrisoarea oficială de notificare de la Comisia Europeană. Aceasta ar putea fi transmisă după decizia Curții Constituționale din 4 februarie.

În această perioadă, Guvernul încearcă să găsească soluții, inclusiv prin AMEPIP, pentru a evita pierderi suplimentare de fonduri.

România mai are de încasat 20 de miliarde de euro din cele 29 de miliarde alocate prin PNRR, iar termenul final este 31 august 2026. Ministrul subliniază că timpul rămas este scurt, iar fondurile sunt esențiale pentru investițiile asumate de România.

Exit mobile version