Criptomonedele forţează apariţia euro digital şi dolarului digital, scrie o analiză a XTB Romania, casa de brokeraj listată pe Bursa de la Varsovia şi realizată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luna aceasta că se gândeşte la posibilitatea introducerii unei variante digitale a Euro. Planul ar fi de a adăuga o nouă variantă la opţiunile de plată actuale, şi nu de a le înlocui. Concret, va demara un studiu care va dura doi ani (aproximativ), începând din octombrie anul acesta. Fără a avea garanţia că răspunsul va fi favorabil, suntem de părere că şansele de adoptare a iniţiativei, sub rezerva aprobării de către mediul politic european, sunt destul de ridicate.
Se întrevăd premise favorabile: potrivit BCE, o porţiune experimentală a studiului, deja realizată, semnalează că nu sunt restricţii majore de ordin tehnic pentru introducerea unui Euro digital, oferind astfel o lumină verde preliminară; apoi, simpla intenţie de a explora această opţiune, după ce s-a realizat deja o muncă preliminară e un semnal al deschiderii faţă de un Euro digital, iar în cele din urmă toate băncile centrale majore examinează ipoteza lansării propriilor monede digitale.
Parlamentul European şi alţi decidenţi vor fi ţinuţi la curent cu progresul studiului, şi comunicarea cu publicul şi instituţiile de plată va fi menţinută, parte a unui proces care ne-ar putea oferi un nou mecanism de plată în câţiva ani.
Iniţiativa BCE nu este, de fapt, o surpriză. Între băncile centrale majore, China este într-un stadiu avansat, oferind deja yuani digitali spre cheltuire, într-un experiment la nivel restrâns din 2019. De atunci, proiectul a fost extins către 11 oraşe şi provincii, ajungând la un volum de tranzacţii de 34.5 mld yuani, aprox. 5.3 mld. dolari.
În SUA, banca centrală studiază posibilitatea lansării unui dolar digital. Preşedintele Fed Jerome Powell a susţinut în faţa Congresului beneficiile unei astfel de monede: nu ar mai fi nevoie de criptomonede sau de „stablecoins” (criptomonede cu preţ stabilizat în raport cu monedele clasice, spre deosebire de fluctuaţiile libere ale unor active ca BTC sau ETH) dacă SUA ar lansa acest proiect. Acesta ar fi unul dintre argumentele puternice în favoarea sa, a adăugat Powell.
La rândul său, BCE vorbeşte despre diferenţele majore între criptomonede şi varianta digitală a Euro, formulând întrebarea astfel: „de ce ar fi un Euro digital mai bun decât criptomonedele sau “stablecoins”. Răspunsul său: ar fi bani emişi de o bancă centrală, cu un mandat de menţinere a valorii acestora, fără risc şi respectând intimitatea şi protecţia datelor personale. În cazul „stablecoins”, totul depinde de credibilitatea şi aplicabilitatea promisiunilor oferite de instituţiile emitente, se afirmă pe pagina BCE, în timp ce emitenţii ar putea folosi date personale în scop comercial.
Competiţia la nivel global din partea unui număr tot mai mare de criptomonede, deşi doar câteva domină capitalizarea totală, ar putea fi un factor care să accelereze proiectele monedelor digitale emise de bănci centrale (MDBC). Putem presupune că se doreşte oferirea unui răspuns la succesul de imagine şi piaţă al monedelor virtuale, o alternativă, oprind alunecarea resurselor financiare spre zone mai puţin sau deloc reglementate? Dincolo de utilizarea ca mijloc de plată, de speculaţii, investiţii pe termen mai lung sau de plasare a unor active „la adăpost”, criptomonedele sunt tot mai des o poartă de intrare către un univers financiar alternativ, acoperit în parte de sintagma „decentralized finance” (finanţe descentralizate). Defi, prescurtarea folosită des (poate fi amuzant sau relevant că în franceză cuvântul înseamnă sfidare, provocare) creşte în amploare, volume de utilizare şi număr de participanţi, cu rapiditate.
Totuşi, fără restricţii şi reglementări suplimentare, ne imaginăm că apetitul pentru monede virtuale poate rămâne înalt în general, deşi foarte oscilant ocazional. Ar fi aşa pentru că preferinţa pentru deţinerea de criptomonede este motivată foarte divers, de la anonimitate, uşurinţa de a realiza plăţi rapide oriunde pe glob până la stocare de active sau, deloc neglijabil, apetitul speculativ. Fluctuaţia imensă a preţurilor criptomonedelor este o sursă de interes pe care Euro sau dolarul digital nu o pot imita.
Trendul este, vizibil, unul de sporire a regulilor şi limitărilor în domeniu. Utilizarea anonimă a criptomonedelor este sub asediu: după SUA, care a schiţat norme pentru declararea beneficiarilor plăţilor de peste 10 mii de dolari, Comisia Europeană propune o măsură şi mai strictă: obligaţia legală de a declara proprietarul oricărui portofel electronic de monede virtuale. Scopul viitoarei autorităţi împotriva spălării banilor (AMLA), aşteptată a opera din 2023, va fi supravegherea plăţilor, inclusiv a celor cu criptomonede, cu obiectivul unei trasabilităţi totale.
Preocuparea pentru mediu reduce, de asemenea, din atractivitatea formulei actuale de menţinere a reţelei bitcoin, din cauza consumului uriaş de energie electrică. Propunerile tehnice pentru Euro digital sunt încă în discuţie, dar potrivit documentelor oficiale, eficienţa va fi un obiectiv. Pentru zeci de mii de tranzacţii pe secundă, consumul va fi neglijabil faţă de cel actual al bitcoin, potrivit BCE, care studiază o variantă de tip blockchain, una clasică sau una mixtă, pentru arhitectura tehnică. O variantă emisă de băncile centrale ar fi astfel mai eficientă energetic, reducând amprenta asupra mediului, şi făcând mai puţin atractive plasamentele în criptomonede din perspectiva schimbărilor climatice.
Bitcoin a pierdut din valoare aproximativ jumătate, de la vârful din 14 aprilie până astăzi, ajungând temporar chiar sub pragul de 30 de mii de dolari. Din nou, Elon Musk şi-a pus amprenta asupra pieţei, de data aceasta ajutând, mai ales ethereum să revină în atenţie.
Totuşi, trendul descendent al ultimelor luni nu s-a încheiat, deocamdată. Introducerea monedelor digitale de către băncile centrale înseamnă o concurenţă în creştere pentru unele din funcţiile oferite de bitcoin şi alte instrumente similare. Deschiderea lumii întregi pentru noi tipuri de active a inspirat băncile centrale în demersul lor, inclusiv la nivelul tehnologiei utilizate. De cealaltă parte, criptomonedele care se vor adapta noii lumi vor avea deschise drumuri mai largi. Competiţia este, deseori, sursă de progres.