- Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) explorează includerea Bitcoin în fondurile mutuale UCITS.
- Bitcoin ar putea fi integrat în structura UCITS, permițând managerilor de fonduri să aloce o parte mică din portofolii către această criptomonedă.
- Procesul de includere a Bitcoin în UCITS întâmpină obstacole legate de reglementările UE existente privind custodia și segregarea activelor.
Investitorii retail și acreditați ar putea avea expunere indirectă la Bitcoin. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) revizuiește posibilitatea includerii Bitcoin în piața fondurilor mutuale de 12.000 miliarde de euro.
ESMA solicită opinii pentru extinderea activelor eligibile pentru UCITS, care reprezintă peste 75% din fondurile cetățenilor UE.
Dacă Bitcoin va fi aprobat pentru UCITS, managerii de fonduri vor putea aloca portofolii mici către Bitcoin.
ESMA colectează sugestii până pe 7 august înainte de a face recomandări, urmând aprobările ETF-urilor BTC din SUA și Hong Kong.
Există încă obstacole privind custodia Bitcoin sub reglementările UE existente și necesitatea coordonării segregării activelor conform legii MiCA. Cu toate acestea, abordarea proactivă a ESMA recunoaște relevanța crescândă a BTC-ului în Europa.
Aprobarea nu ar crea fonduri exclusiv pentru Bitcoin, dar ar deschide trilioanele din UCITS pentru o expunere modestă la Bitcoin. Aceasta ar putea beneficia semnificativ lichiditatea și ar încuraja adoptarea în UE, deși drumul rămâne lung până la includerea Bitcoinului, dată fiind strictetea standardelor UE.
Care este statusul ETF-urilor Bitcoin în SUA și Europa
SEC aprobă ETF-urile Bitcoin “spot” în 2024, urmat de lansarea a 11 fonduri de către firme precum BlackRock și Fidelity. Aceste fonduri gestionează în prezent 48 de miliarde de dolari, atrăgând un interes investițional puternic și influențând creșterea prețurilor BTC. Se așteaptă ca succesul acestora să stimuleze interesul managerilor de active și să se extindă la alte criptomonede, cum ar fi Ethereum, cu SEC urmând să decidă în mai despre un produs Ethereum “spot”.
În Europa, situația este mai precaută. Primul ETF Bitcoin “spot”, lansat în august anul trecut și reglementat de autoritatea financiară din Guernsey, nu este accesibil investitorilor de retail și rămâne singurul produs de investiții direct în BTC. Investitorii europeni au alternative prin ETP-uri legate de cripto, structurate ca mărfuri sau note, care cumulează 12 miliarde de dolari în active. Aceste produse, disponibile acum și pentru investitorii de retail, oferă o experiență de investiții asemănătoare fondurilor.
Diferențele regionale sunt evidente în mecanica operațională: în timp ce ETF-urile americane procesează tranzacțiile exclusiv în numerar, ETP-urile europene permit schimburi în natură, crescând eficiența și potențialul randamentelor. În ciuda creșterii și interesului pentru ETP-urile europene, care au înregistrat o creștere de 300% a activelor de la sfârșitul lui 2022, Banca Centrală Europeană menține o poziție precaută privind BTC ca metodă de plată sau investiție, în contrast cu abordarea SEC din SUA.