- Ultimul studiu din PLOS ONE arată că deținătorii de cripto ar putea avea un gram de…psihopatie.
- Investitorii cripto sunt mai susceptibili să creadă în teorii ale conspirației, să susțină grupuri extremiste și să împărtășească sentimente populiste.
- Cei care investesc în cripto tind să obțină un scor mai mare la măsurătorile nevoii de haos, paranoia sau tulburări schizotipale.
„Nu riști, nu câștigi”. Sau, trebuie să fii puțin nebun să faci unele investiții. Ultimul studiu din PLOS ONE arată că deținătorii de cripto ar putea avea un gram de…psihopatie.
Cercetătorii de la Universitățile Toronto și Miami arată că deținătorii de active digitale au tendința de a prezenta niveluri mai ridicate de trăsături de personalitate „întunecate”, cum ar fi narcisismul, psihopatia și sadismul.
Adică, e mai probail să creadă în teorii ale conspirației, să susțină grupuri extremiste și să împărtășească sentimente populiste, mai arată studiul realizat pe un eșantion de 2.001 adulți americani.
În plus, cei care investesc în cripto tind să obțină un scor mai mare la măsurătorile nevoii de haos, paranoia, tulburări schizotipale , dogmatismul sau mentalitatea de victimizare. Și au tendința de a respinge regulile sociale sau indicațiile altora.
Însă, este primul studiu de acest gen. Puțin sub 30% dintre respondenții la sondaj spun că dețin sau au deținut criptomonede. Mai e loc de cercetări.
Dacă industria are ups and downs, la fel au și investitorii
Azi ai 1 milion de dolari în plus, mâine poți să nu-i mai ai. Așa e piața cripto. „Trebuie să fii nebun să investești aici”, spun unii. Alții văd o oportunitate în volatilitate.
Cel mai bun exemplu?
În 2021, prețul Bitcoin urca la aproape 69.000 de dolari înainte de a coborî sub 16.000 de dolari în 2022 și apoi să revină la un maxim record de aproape 74.000 de dolari anul acesta.
În plus, autoritățile au închis nenumărate business-uri cripto, acuzate de fraudă, înșelătorie și furt.
Cel mai bun exemplu e FTX, cu Sam Bankman Fried, al cărui caz a cutremurat toată piața.