Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra reglementării tranzacționării de criptoactive. După mai puțin de o oră petrecută în ședința de miercuri punctele cheie, confirmate de Ondřej Kovařík, unul dintre lawmakerii Uniunii Europene au fost următoarele: Transparență totală.
Ce înseamnă asta? Sursa de proveniență a fiecărui euro tranzacționat trebuie specificată, atât în cazul exchange-urilor cât și a persoanelor fizice. În al doilea rând, înainte de a putea tranzacționa criptoactive trebuie să treci de o serie de verificări prin care autoritățile se asigură că fondurile nu vor fi folosite în scopuri ilicite, spălare de bani, terorism și alte acte ilegale. A treia măsură prevede ca autoritățile să verifice fiecare portofel digital ce conține peste 1.000 € pentru a se asigura că aparține persoanei care vrea să efectueze tranzacția. Tranzacțiile Peer to Peer sau de la persoană la persoană nu vor fi supuse acestei condiții.
Am discutat subiectul cu Alexandru Stănescu, board member Think Blocktank.
“Uniunea Europeană și statele dezvoltate, sau cele care și-au dezvoltat o legislație anti money laundering s-au uitat, de-a lungul timpului, în special la exchange-uri pentru că exchange-urile centralizate erau în general principalul mod de a intra din fiat, deci dintr-o monedă de genul euro, în zona aceasta de cripto pentru mare parte din piața de cripto pentru consumatorii de rând.
Cu ce vine azi Uniunea este mai mult o validare a așa-zisei travel rule – regula cu privire la captarea informațiilor cu privire la cel care transferă fonduri cripto. Pe de o parte e o bună regulă pentru viitorul pașaport în tranzacționarea cripto, în sensul în care atunci când legislația la nivelul Uniunii, ceea ce se dorește prin MICA, se va standardiza, vom asista și la potențialul ca un business să-și deschidă un proiect blockchain în Europa și să poată să vândă respectivul token al platformei pe care o creează la nivelul întregii Uniuni Europene.”, a povestit Alexandru Stănescu, board member Think Blocktank.