UPDATE: MultiversX laudă DIICOT pentru progresele în cazul furtului de 120 mil. $

Trei persoane din București au fost plasate sub control judiciar și acuzate de furtul a 1.650.000 de criptomonede, conform unui comunicat de presă DIICOT.

Valoarea totală a criptomonedelor furate este estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari la momentul tranzacțiilor. Suspecților li s-a impus interdicția de a părăsi țara.

Dosarul furtului de criptomonede în valoare de 120 mil. $ instrumentat de DIICOT vizează atacul împotriva MultiversX din Sibiu, din iunie 2022.

Care a fost modul de operare al inculpaților?

Infractorii au intervenit ilegal într-o platformă blockchain.

Au folosit tehnici avansate de hacking pentru a transfera criptomonedele în portofelele electronice pe care le controlau.

Cele trei persoane au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator) pentru a ascunde „produsul infracțional”, și au transferat toate activele sub forma unei criptomonede către o platforma de tip mixer.

“Inculpații au încercat să transfere toate activele obținute în mod ilegal dintr-o rețea în alta. Au folosit atât platforme de schimb descentralizate, cât și o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două rețele. Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaților din prima rețea, restul activelor fiind primite de inculpații din cea de a doua rețea, în trei portofele electronice, sub forma unor criptomonede stabile”, a detaliat DIICOT.

Victima a reușit să recupereze peste 95% din criptomonedele furate înainte de intervenția autorităților.

Prejudiciul rămas este estimat la aproximativ 9.305.791 dolari, spun procurorii.

Acțiunile autorităților

DIICOT a efectuat trei percheziții domiciliare în București și au fost confiscate mai multe sisteme informatice și sume de bani în numerar.

S-a instituit sechestru asupra unor sume importante, inclusiv aproximativ 4.100.000 de dolari transferați din portofelele electronice ale suspecților.

Pentru prima dată, DIICOT vehiculează nişte sume de criptomonede foarte mari

“Suma vehiculată în cazul DIICOT de 120,8 milioane de dolari confirmă, cel puţin printr-un singur exemplu, că românii au deţineri destul de mari de criptomonede. Cei care se ocupă cu zona de exchange de criptomonede cred că valoarea deţinerilor de cripto de către români se situează undeva între 1-2 miliarde de dolari, dacă nu cumva chiar mai mult”, spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Acest caz reprezintă un semnal de alarmă pentru piața românească de criptomonede. Arată vulnerabilitățile existente în sistemele de securitate cibernetică ale companiilor și utilizatorilor individuali.

Incidentul ar putea avea repercusiuni asupra încrederii investitorilor și utilizatorilor în criptomonede și platformele de tranzacționare locale.

Acest incident servește ca lecție pentru utilizatorii de criptomonede în ceea ce privește protecția propriilor active digitale. Hostiuc spune că utilizatorii ar trebui să fie mai vigilenți și să utilizeze măsuri de securitate suplimentare, cum ar fi autentificarea cu doi factori și portofelele hardware.

MultiversX laudă DIICOT pentru progresele în cazul furtului

Compania, care a comunicat date despre incident şi în 2022, a transmis un comunicat prin intermediul căruia „salută progresele autorităţilor” şi laudă virtuţile tehnologiei blockchain „care lasă amprente permanente ce pot fi investigate şi pot duce la identificarea celor implicaţi”.

„MultiversX saluta progresele autorităţilor cu privire la incidentul din Iunie 2022 şi îşi reafirmă angajamentul faţă de securitatea utilizatorilor MultiversX Labs, dezvoltator principal al reţelei MultiversX, saluta progresele semnificative realizate de autorităţi în investigarea şi soluţionarea incidentului de securitate din 5 iunie 2022. Această reuşită subliniază angajamentul nostru faţă de transparenţă şi securitatea utilizatorilor, şi demonstrează eficienţa autorităţilor competente în rezolvarea acestui incident folosind transparenţa tehnologiei blockchain. (…) Incidentul a demonstrat că tehnologia blockchain nu este prietenoasă actorilor maliţioşi, deoarece fiecare acţiune pe reţea lasă amprente permanente ce pot fi investigate şi care pot conduce la identificarea celor implicaţi. Din iunie 2022, MultiversX a colaborat direct cu autorităţile locale dar şi din afara ţării, oferind informaţiile necesare pentru investigaţiile oficiale.

MultiversX aplaudă eforturile autorităţilor în gestionarea situaţiei, asigurându-se că suspecţii vor suporta consecinţele legale dacă sunt găsiţi vinovaţi”, conform datelor comunicate de companie.

Exit mobile version