Greenpeace USA lansează o campanie împotriva minării de Bitcoin. Organizația critică sistemul de funcționare Proof of Work al criptomonedei pentru că necesită prea multe calculatoare și un consum prea mare de energie și alte resurse.
De exemplu, Bitcoin folosește în fiecare an mai multă energie decât Suedia. Greenpeace sugerează că impactul negativ asupra mediului poate fi evitat prin schimbarea codului de programare de la Proof of Work la Proof of Stake.
“Energia pe care o folosește Bitcoin întrece energia folosită de majoritatea țărilor mijlocii. Aceste operațiuni imense de minare folosesc extrem de multă energie și devin o sursă majoră care afectează schimbările climatice și poluarea globală. Oamenii de știință estimează că dacă Bitcoin va genera emisii de carbon care vor adăuga încă două grade Celsius la schimbarea climatică.” – Greenpeace USA
Este minarea criptomonedelor care funcționează pe sistemul proof of work atât de poluantă? Poate Bitcoin, într-adevăr, să treacă la proof of stake? Ne lămurește Laurențiu Cristian, investitor cripto.
“Răspunsul scurt este că da, cryptomining pe PoW este nociv pentru planetă, mai ales în contextul în care multă energie se produce prin arderea de fosili, însă sunt și surse de energie regenerabilă, precum cea eoliană și solară, care ar putea schimba acest lucru. Sunt șanse foarte mici, în opinia mea, ca Bitcoin să treacă la PoS, dar nimic nu este sigur, Bitcoin fiind prima monedă care a folosit protocolul PoW, acesta fiind un protocol vechi, care ar presupune niște investiții foarte mari să facă o migrare la PoS.”, a declarat Laurențiu Cristian, investitor cripto.