- Bittensor strânge peste 300 $ milioane pentru a construi un A.I. marketplace
- Rețeaua Bittensor are cea mai mare putere de computație din lume
- Tokenul TAO are prețul de 470 $ și o capitalizare de piață de 3,1 miliarde
În contextul exploziei inteligenței artificiale, investitorii caută proiecte care să facă legătura între sectorul A.I. și criptomonede. Una dintre companiile care a ieșit în evidență în acest sens este piața descentralizată de inteligență artificială Bittensor, care a devenit o atracție pentru firmele importante de capital de risc. Polychain, Digital Currency Group și dao5 au achiziționat sute de milioane de dolari în token-ul proiectului, TAO.
Cu toate acestea, Bittensor a reușit să atragă investitori în tăcere. Firma de capital de risc Polychain, fondată de fostul angajat Coinbase, Olaf Carlson-Wee, a incubat proiectul în 2019 și deține aproximativ 200 de milioane de dolari în token-ul Bittensor, conform persoanelor familiare cu investiția.
“Bittensor folosește un sistem de răsplată similar cu mineritul Bitcoin, dar în loc să construiască o rețea de plăți, construiește o inteligență artificială open-source și publică,” a declarat Carlson-Wee. “Este un caz de utilizare radical nou pentru blockchain-uri care este fără precedent.”
Tokenul Bittensor era anterior disponibil doar prin minerit, pe bursele de nivel intermediar și pe piețele over-the-counter. Săptămâna trecută, atât Binance cât și Crypto.com au listat TAO, un pas major înainte pentru proiectul puțîn cunoscut.
Digital Currency Group, imperiu criptografic fondat de Barry Silbert, este un alt susțînător și deține aproximativ 100 de milioane de dolari în TAO. Investitorul DCG Matthew Beck recomandă Bittensor că unul dintre cele 53 de startup-uri cripto cele mai promițătoare. Valul de sprijin al investitorilor demonstrează ascensiunea neanunțată a Bittensor. Proiectul a fost fondat cu ani înainte de debutul lui ChatGPT în noiembrie 2022, care a sporit conștientizarea publică a inteligenței artificiale generative. Rețeaua Bittensor a fost lansată în 2021.
Bittensor este Bitcoin pentru A.I.
Jacob Steeves, fondatorul Bittensor, se inspiră din Bitcoin. Vine cu ideea pentru Bittensor în timp ce citește whitepaper-ul Bitcoin în 2015. Ce îi atrage la Bitcoin este faptul că rețeaua nu are nevoie de o instituție că să funcționeze. În schimb, protocol Bitcoin este o secvență de cod care este întreținută de mineri. Direcția protocolului este dictată tot de minerii care validează tranzacțiile.
Bittensor apare că o încercare de a utiliza mecanismele din jurul Bitcoin pentru A.I. Mecanismele sunt ajustate pentru stocarea datelor și antrenarea modelelor de învățare automată. Multe proiecte cripto “pre-minerează” token-uri sau creează monede înainte că proiectul să fie lansat. Steeves alege ruta pură a Bitcoinului, cu participanții putând să câștige token-uri TAO doar prin minerit, similar designului lui Nakamoto.
Steeves alege în mod deliberat tokenomics identice cu Bitcoin: cantitatea maximă de TAO este 21 de milioane. Are și halving-uri — primul halving Bittensor se va întâmpla în August 2025.
Ce șanse are un A.I. descentralizat?
Pe măsură ce Bittensor avansează, cea mai mare realizare până în prezent ar putea fi listarea să pe Binance săptămâna trecută. Steeves a remarcat că volumul de tranzacționare al TAO în prima zi pe Binance depășește PIB-ul Peru.
Cu toate acestea, Steeves insistă că ambițiile proiectului sunt mult mai mari decât mișcările de preț ale tokenului. Rețeaua vă evolua constant în funcție de cerere, precum și de dinamica dintre între minerii și validatori.
“Este acest vârtej constant – o luptă între lumină și întuneric,” a spus Steeves pentru Fortune. “Asta e principalul motiv pentru care ne place simbolismul taoist.”
Cu companii precum OpenAI continuându-și dominația, Steeves spune că Bittensor vă oferi un răspuns la ceea ce el consideră a fi amenințarea existențială reală în inteligența artificială. “Adevărata problemă nu este că AI-urile vor prelua lumea – asta e ceea ce ar dori să vândă,” spune el. “Nu este rezultatul iRobot, ci rezultatul Elysium, în care umanitatea și lumea sunt atât de centralizate în ceea ce privește puterea, metastazate de inteligența artificială, încât toți suntem efectiv sclavi ai acestor companii uriașe.”