- Peste 55% dintre investitorii individuali români deţin criptoactive în portofoliile lor, iar 23% plănuiesc să-şi mărească deţinerile de cripto
- Studiul eToro’s Retail Investor Beat arată că activele cripto sunt cele în care respondenţii sunt cel mai probabil să îşi majoreze investiţiile
- Fetch.ai devine criptomoneda cu cea mai mare creștere de pe platforma eToro în acest trimestru
Noile date de la eToro arată că, în ciuda tuturor schimbărilor din spațiul cripto, suntem încă în aceeași călătorie – cu Bitcoin la cârmă și Cardano și Ethereum ca pasageri.
Top 3 cele mai deținute criptoactive pe platforma eToro de către investitorii români sunt: Cardano, Bitcoin, urmat de Ethereum.
Cardano (ADA) este o platformă blockchain și o criptomonedă pe care se dezvoltă aplicații descentralizate. Fondat în 2017 de către Charles Hoskinson, Cardano se remarcă prin abordarea sa bazată pe cercetare științifică.
In prezent, prețul Cardano este de 0,48 $ cu o capitalizare de 17 miliarde de dolari. Prețul ADA crește cu doar 19,85% în ultimul an.
Cele mai deținute criptomonede pe platforma eToro sunt în ton cu preferințele românilor, însă Bitcoin ocupă poziția întâi la nivel global.
Cripto se intersectează cu A.I
În primul trimestru al anului 2024, investitorii în criptomonede și-au orientat încrederea către proiecte de inteligență artificială descentralizată (DAI). Fetch.ai se evidențiază prin cea mai semnificativă creștere proporțională a numărului de deținători pe eToro.
Fetch.ai a înregistrat o creștere de 94% a deținătorilor în primul trimestru. Urcă 13 locuri pe eToro și ajunge al 33-lea cel mai popular criptoactiv. Compania a anunțat o fuziune cu SingularityNET și Ocean Protocol pentru a lansa un nou token numit ASI. Fuziunea este o încercare de a concura cu OpenAI.
Simon Peters, analist al pieței cripto la eToro, a declarat: “Pe măsură ce inteligența artificială continuă să domine, mulți investitori caută următorul “Nvidia” în domeniul cripto.
De la aprobarea ETF-urilor Bitcoin de tip spot în ianuarie, a crescut interesul nu numai pentru nume mari precum Bitcoin, ci și pentru token-uri mai mici din universul cripto. Creșterea de două cifre a pozițiilor deschise pe aceste criptoactive semnifică faptul că investitorii caută să își diversifice portofoliile de cripto, cumpărând active mai ieftine și mai puțin cunoscute, în speranța că prețurile lor vor crește.”
Fenomenul cripto devine o realitate în România
Potrivit Studiului Retail Investor Beat al eToro, realizat pe 10.000 de investitori individuali la nivel global, activele cripto sunt cele care atrag cel mai mult interesul. 15% dintre respondenți intenționează să-și mărească investițiile în această clasă de active, prioritizându-le față de altele.
În plus, peste 55% dintre investitorii individuali români au criptomonede în portofoliile lor, iar 23% planifică să-și extindă aceste dețineri.
Educația cripto în România este, însă la început. În 2023, investitorii români din piața cripto au realizat câștiguri de 170 de milioane de dolari, conform datelor Chainalysis. Se află printre țările cu cele mai mici venituri din acest domeniu anul trecut.