Prăbușirea UST este lebăda neagră a momentului. La o capitalizare de 18 miliarde de dolari, proiectul părea prea mare pentru a eșua.
Ce este o lebădă neagră? În piețele financiare este considerat a fi un eveniment negativ și imprevizibil. Istoric, lebedele negre reprezintă și puncte cheie în dezvoltarea ulterioară a economiei. Căderea la 0 a UST a tras după sine și prețul Bitcoin, care a scăzut cu 10.000 de dolari pe unitate în doar câteva ore.
Un impact major a avut și asupra pieței cripto, a investitorilor și în special asupra sectorului DeFi. Anchor, protocolul blockchain-ului Terra a suferit pierderi de 5 miliarde de dolari.
Ce am învățat din asta? Un simplu cod scris într-un sistem nu poate înlocui garanțiile oferite de active reale.
Am discutat subiectul cu Ionuț Mazilu, fondatorul Asociației Române de Blockchain.
“În primul rând trebuie menționat că nu există piață fără riscuri. Când vorbim de investiții, când vorbim de piețe financiare, vorbim de riscuri. Putem să vorbim de riscuri majore sau riscuri diminuate prin anumite garanții. În cazul stablecoin-urilor există anumite riscuri, și dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu USDT, una dintre cele mai mari stablecoin-uri care au avut probleme în America și au avut și procese pentru că nu aveau acoperire în bancă, acum vine scandalul și momentul istoric cu UST-ul, moneda stabilă a celor de la LUNA. Acolo este vorba mai mult de o eroare.
Putem să spunem că riscurile acestea se întâmplă frecvent când e vorba de o programare, de un cod. Nu putem să generalizăm neapărat la toate monedele, dar putem face o generalizare a riscurilor în piața cripto, fiind vorba de monede stabile și de faptul că mecanismul de funcționare încă nu este foarte bine definit, foarte bine cunoscut, nu avem o reglementare în spate. AȘadar, riscurile bineînțeles că sunt unele mai mari în raport cu activele deja consacrate.”, a declarat Ionuț Mazilu, fondatorul Asociației Române de Blockchain.