Compania Binance Holdings este anchetată de procurorii departamentului de Justiţie din SUA şi de Fiscul american, în contextul în care autorităţile din SUA încearcă să descopere activităţi ilicite sau rolul pe care a ajuns să îl aibă compania în astfel de fapte, potrivit surselor citate de Bloomberg.
Ca parte a investigaţiei, specialiştii care anchetează activităţi de spălare de bani şi nereguli fiscale au căutat să discute cu persoane care cunosc detalii legate de „bucătăria” internă a Binance.
Trebuie menţionat că autorităţile nu au acuzat Binance de încălcarea legii la acest moment, conform surselor publicaţiei americane.
Compania este condusă de Changpeng Zhao, un executiv cunoscut în lumea de tehnologie care promovează constant piaţa criptomonedelor şi care a reuşit să depăşească celelalte exchange-uri din lume în ultimii patru ani, în contextul în care Binance a fost fondată în 2017.
Firma a operat majoritar dincolo de lungul braţ al autorităţilor de reglementare, acesta fiind cazul cu majoritatea jucătorilor din această industrie.
Compania a fost înfiinţată în Insulele Cayman şi are un birou în Singapore, însă nu are un sediu corporate central.
Totodată, firma de criminalistică specializată în blockchain Chainalysis – care are în portofoliul de clienţi şi agenţii federale americane – a concluzionat anul trecut după ce a analizat o serie de tranzacţii că prin Binance au trecut mai multe fonduri legate de activităţi criminale decât prin orice altă platformă de exchange.
„Tratăm obligaţiile noastre legale cu maximă seriozitate şi lucrăm cu autorităţile de reglementare şi cu justiţia într-o manieră colaborativă. (…) Am muncit din greu să construim un program solid de conformitate (n.org: compliance), care să incorporeze atât principiile împotriva spălării banilor cât şi instrumentele utilizate în general de instituţii financiare pentru a detecta şi a adresa activităţile suspicioase”, a declarat Jessica Jung, purtător de cuvânt al Binance.
Binance este unul dintre cele mai populare exchange-uri printre investitorii din România, conform explicaţiilor oferite pentru Business MAGAZIN de trei dintre cele mai mari companii de exchange din piaţa locală.
Lista exchange-urilor mari utilizate de români mai cuprinde nume precum Kraken, Coinbase, Bitstamp sau KuCoin.
Care sunt temerile americanilor
Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea criptomonedelor ca paravan pentru tranzacţii ilegale, de la jafuri şi până la trafic de droguri.
Totodată, autorităţile se tem că mai mulţi americani care au făcut mici averi prin intermediul criptomonedelor încearcă să evite plata taxelor aferente.
Americanii s-au confruntat luna aceasta cu atacul cibernetic asupra transportatorului Colonial Pipeline, un eveniment care a perturbat alimentarea cu combustibil pentru mai multe state din estul ţării.
Atacul a fost unul de tip ransomware, iar hackerii au primit aproape 5 milioane de dolari drept recompensă, sub formă de criptomonede, potrivit Bloomberg.
Trebuie menţionat că nu se cunoaşte cu exactitate scopul investigaţiei lansate de Fisc şi Departamentul de Justiţie, şi nu toate anchetele de acest tip se concluzionează cu acuzaţii.