UPDATE: Revenire pe bursele asiatice. Marile acţiuni japoneze cresc cu până la 10%, cea mai mare apreciere din 2008 încoace

Acţiunile japoneze cresc cu cea mai mare marjă intrazilnică din octombrie 2008, iar pieţele asiatice sunt în creştere. Pe fondul avertismentelor din premarket din partea analiştilor, care anunțau că investitorii trebuie să se aştepte la o volatilitate extraordinară, indicele general Topix crește cu peste 10%. Investitorii încep să caute chilipiruri, iar yenul s-a stabilizat la aproximativ 144,607 yeni, după două săptămâni de creştere accentuată.

Revenirea Topix şi revenirea cu 9% a mediei Nikkei 225, mai restrânsă şi cu o pondere ridicată a tehnologiei, au avut loc în pofida scăderilor puternice înregistrate peste noapte pe pieţele americane, inclusiv o scădere cu 3% a S&P 500, scrie Financial Times.

Wall Street are plus 0,8% prin Dow Jones în contractele futures şi plus 1,3% prin S&P. Pieţele globale au scăzut în ultimele zile pe fondul temerilor că Fed a reacţionat prea lent la semnele de slăbire a economiei SUA şi ar putea fi nevoită să recupereze teren printr-o serie de reduceri rapide ale ratei dobânzii. Totuşi, cele mai afectate au fost acţiunile japoneze, care au scăzut luni cu peste 12%.

Știre inițială

Bitcoin scade, pentru puțin timp, sub 50.000 de dolari și urcă în circa 10 minute în jurul prețului de 50.000 de dolari.

Piața cripto pierde peste 17% din capitalizarea totală. Potrivit CoinMarketCap, capitalizarea totală a pieței cripto era de circa 2,16 mii de miliarde de dolari, dar acum scade la un minim de circa 1,76 mii de milarde de dolari. Pierderile masive sunt declanșate de creșterea neașteptată a ratei dobânzii-cheie de cătra Banca Centrală din Japonia.

BoJ a majorat, săptămâna trecută, rata dobânzii de referință la 0,25%, pentru prima dată în 17 ani.

Într-un declin care a produs scăderi şi pe alte pieţe asiatice, indicele general Topix din Japonia scade cu până la 11,5%. Indicele Nikkei 225 coboară cu 5,9%.

Vânzarea masivă de acțiuni din Japonia ar putea continua în Europa şi SUA, scrie presa străină.

Investitorii sunt pregătiţi pentru o nouă volatilitate din cauza temerilor că Rezerva Federală a reacţionat prea lent la semnele de răcire a economiei SUA şi ar putea fi nevoită să reducă ratele dobânzilor.

Fed decide, săptămâna trecută, să mențină dobânda de referință, dar datele de vineri arată o încetinire a creării de noi locuri de muncă ce sugerează că economia americană riscă o stagnare sau o recesiune.

Asta provoacă o corecție puternică pe piețele americane, singurele care mai erau deschise vineri seara. Indicele Nasdaq Composite, care cuprinde cele mai importante companii tehnologice, a încheiat săptămâna la -3,4%.

Sâmbătă, Warren Buffett spune că și-a vândut deja jumătate din participația la Apple.

Exit mobile version