- Contractele futures pe indicii americani S&P500 şi Dow Jones cresc cu peste 1,5% în pre-market.
- Radu Cojoc, broker Goldring: Atenţia se îndreaptă spre posibila mediere a conflictului din Ucraina de către Trump.
- Măsurile fiscale promovate de Trump în mandatul anterior au generat creștere economică și profituri pentru companii.
„Vedem o reacţie pozitivă pe pieţele internaţionale şi s-ar putea să vedem o transpunere şi către piaţa locală, însă în ultima perioadă am părut decorelaţi de ce s-a întâmplat pe marile pieţe. Cred că în prim plan pentru noi va fi modul în care va media Trump conflictul din Ucraina, după ce acesta promitea că are soluţii pe masă”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.
Contractele futures pe acţiuni americane se apreciază cu 1,6% pe S&P500 şi cu 1,7% pe Dow Jones în pre-market, adică înaintea deschiderii şedinţei americane de tranzacţionare, ceea ce semalează o deschidere în creştere puternică pe fondul ultimelor estimări care îl dau pe Trump câştigător.
Wall Street se deschide la ora 16:30 (ora României), iar Bursa de Valori București deschide azi pe plus. La orele 10:40, indicele principal BET crește cu 0,25%, BET NG se apreciaza cu 0,26%, iar BET Fi are un plus 0,01%. La noi nu sunt disponibile contractele futures.
Trump a promovat reduceri de taxe
În timpul primului său mandat, Trump a promovat reduceri de taxe, atât pentru corporaţii, cât şi pentru persoanele fizice. Iar asta a stimulat creşterea economică şi profiturile companiilor listate pe burse. Aceste măsuri au fost văzute favorabile pentru acţiuni, în special pentru sectoarele care beneficiază de scutiri fiscale, cum ar fi tehnologia, industria şi sectorul financiar.
Donald Trump a susţinut în mai multe rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă ar fi reales preşedinte. El îşi atribuie această abilitate relaţiilor pe care le are atât cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. Trump a sugerat că, dacă-și folosește influenţa, ar putea să-i preseze pe cei doi lideri să ajungă la un acord.
Cum? Trump nu a oferit detalii concrete. Însă experţii pun la îndoială fezabilitatea afirmaţiei sale. Mulţi consideră că promisiunea sa este în linie cu o abordare mai izolaţionistă a politicii externe americane, ce vizează reducerea implicării internaţionale şi reorientarea resurselor către probleme interne, în loc să susţină conflicte prelungite.