În ce sectoare există oportunitate? Bogdan Maioreanu, analist eToro: atenția investitorilor este foarte mult îndreptată spre zona de tehnologie și spre zona de servicii financiare

Investitorii de pe bursele americane se îndulcesc de Moș Nicolae cu noi maxime istorice, chiar dacă cei mai mari producători de dulciuri nu o duc atât de bine. În contrast, pe piața locală, investitorii nu au fost atât de cuminți, iar în ultimele săptămâni scăderile se țin lanț la Bursa de Valori București (BVB). Totuși, Moșul vine mai devreme decât era programat cu un cadou neașteptat: de la o deschidere de minus 3% la BVB în ziua precedentă, piața închide sesiunea cu un plus de 1,5%.

Ce spune, Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru Aleph Business:

Am văzut o creștere mai mare la companiile japoneze care s-au bazat pe creșterea totală a bursei japoneze și asta nu arată bine pentru ele. Prin contrast, randamentele sectoarelor de tehnologie și celui al comunicațiilor, de exemplu, din indicele S&P 500 sunt la un randament de peste 38% anul acesta. Chiar și sectorul de bunuri de consum de bază din care fac parte aceste companii este la plus 17% de la începutul anului.

Acțiunile producătorilor de dulciuri se confruntă cu o perioadă dificilă. Am avut o creștere a prețurilor la cacao de peste 118% anul acesta, prețurile mari s-au menținut la zahăr și toate acestea au redus marjele de profit ale companiilor în timp ce întreruperile lanțurilor de aprovizionare au dus la creșterea cheltuielor de producție și distribuție. Am avut în continuare inflație, chiar dacă aceasta este în decelerare, și combinată cu toate lucrurile care au dus la creșterea costului vieții, au afectat puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce a făcut mai dificil pentru oameni să cheltuiască bani pe articole neesențiale cum ar fi ciocolata și snack-uri.

Acum, atenția investitorilor este foarte mult îndreptată spre zona de tehnologie și spre zona de servicii financiare. Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, acestea sunt domeniile pe care investitorii le văd ca având potențialul de a performa cel mai bine. 

Chiar dacă performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatorilor viitoare, statistica este de partea investitorilor.

Noi am analizat randamentele lunare ale prețurilor pentru 14 dintre cei mai mari indici bursieri din lume de la S&P 500 din SUA, DAX 40 din Germania. Ne-am uitat pe o medie de 50 de ani în urmă. Analiza a arătat că randamentele din decembrie sunt în medie de 1,63% și au depășit confortabil randamentul mediu lunar din ianuarie până în noiembrie cu 1,06%. Conform datelor, bazându-ne exclusiv pe mărimea randamentelor, cel mai bun randament în anii trecuți a fost dat, de exemplu, de indicele Hang Seng din Hong Kong, care a avut o medie de 3,1% în decembrie și această medie reprezintă cu 2,15 puncte procentuale mai mult decât randamentul mediu lunar al acestui indice. În piața americană, Nasdaq a avut pe medie o creștere de 1,53% în decembrie, S&P 500 1,28%. În Europa, indicele STOXX 600 este la 1,71%, DAX-ul german 1,32%, și uitându-ne și la bursa românească, indicele BET pe ultimii 20 de ani a avut o medie de 1,33% în decembrie.

FedWatch vede o scădere de 0,25% a dobânzii la următoarea ședință din decembrie cu o probabilitate de peste 77%. Am văzut deja primele date de Black Friday din Statele Unite și astea au fost bune, au arătat un consum puternic și dacă vineri datele nu vor veni extrem de bune, e posibil ca Fed să rămână la planul de scădere graduală a dobânzii.

Exit mobile version