În ce poți investi 50.000 de euro în 2025? Ducu Ninu, trainer financiar, pentru Aleph Business: “Nu cred că trebuie să ne sperie că dobânzile la obligațiuni cresc. Trebuie să înțelegem că acest lucru indică faptul că euro a crescut ca element de refugiu pentru majoritatea investitorilor – iar asta ar trebui să ne dea puțin de gândit. Înseamnă că o criză ar putea fi aproape.”

Începutul unui nou an aduce întrebări importante pentru investitori, atât pentru cei experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum: Cum facem banii să lucreze pentru noi? Dacă ai 50.000 de euro de investit în 2025, unde ar fi cel mai bine să-i plasezi pentru a obține profituri maxime?

De ce este esențială diversificarea?

Diversificarea portofoliului protejează împotriva riscurilor și maximizează oportunitățile de creștere. Strategia ideală pentru 2025 implică:

Cum facem banii să lucreze pentru noi în 2025?

“Tocmai pentru că instabilitatea politică din România încă primează și încă nu știm unde o să ajungem, au fost astfel de mișcări. Dar, în același timp, noi trebuie să înțelegem că pentru majoritatea care astăzi vrea să intre în piață, pentru ea sunt niște riscuri.

Pentru cei care suntem în piață de ceva timp au fost niște oportunități foarte interesante. Pentru că au fost companii din indicele Bet care au închis și cu -5%, -6%, -7% în ședințele respective. Indicele Bet este încă sub S&P 500 sau benchmark-ul din piața internațională.

Asta nu trebuie să ne spere și niciodată trebuie să ne dea de gândit cum putem și noi să investim mai departe în 2025. Că, într-adevăr, dacă să ne gândim să comparăm cele două piațe, fiind o piață dezvoltată vs. o piață emergentă, avem mult mai mult de câștigat pentru că qualitatea este puțin mai mare față de piațele emergente.

(..) Sunt o grămadă de oportunități, dar depinde cum le vedem. Dacă în acest moment le vedem ca pe niște riscuri, atunci vor rămâne niște riscuri.

Dacă vrem să fie oportunități, chiar dacă sunt all-time high, tot timpul all-time high-ul acesta se va depăși. Nu există să rămână un all-time high și să nu se mai depășească. Tocmai de asta putem să investim și în S&P 500, putem să investim și în indicele BET, și în companii din România, pentru că sunt companii care se diferențează de restul companiilor listate pe bursă, companii care totuși au un moat, se spune, adică au ceva diferentiator față de piațele și față de acțiunile care sunt acum în BVB.” declară Ducu Ninu.

Trainer-ul financiar susține diversificarea portofoliului și sugerează să nu pui toate lichiditățile într-o singură companie sau activ

Nu este niciodată bine să te duci într-un singur coș, să te spui toate orele în același coș. Tot timpul trebuie să fii diversificat.

Din punct de vedere teritorial, din punct de vedere ale elementelor pe care le alegi, nu trebuie să te duci într-o singură companie, nu trebuie să te duci într-un singur, activ, de exemplu doar în obligațiuni. Este bine să ai componente și de obligațiuni în portofoliu, este bine să ai componente și de aur în portofoliu, și de acțiuni care poate au potențial de creștere mai mare. Depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci.

Nu este bine să-ți alegi un singur drum sau o singură piață.” adaugă acesta.

Cum îți construiești portofoliul?

Un portofoliu echilibrat poate să includă:

Exit mobile version