- Prima zi din T2 aduce o urcare de 0,38% pentru S&P 500.
- Toți magnificii cresc în ședința de tranzacționare din 1 aprilie.
- Tarifele reciproce ale lui Trump intră în vigoare în 2 aprilie.
- În 3 aprilie intră în vigoare tarifele auto.
- În 4 aprilie vin datele din piața muncii din SUA, NFP și rata șomajului.
- Trump: Tarifele reciproce vor afecta toate țările.
- GS crește șansele de recesiune în SUA la 35% în următoarele 12 luni.
- Cei 3 indici principali din SUA închid T1/2025 în scădere.
- S&P 500 scade cu 4,59% în T1/2025.
- Dow Jones scade cu 1,28% în T1/2025.
- Nasdaq Composite scade cu 10,42% în T1/2025.
Tarifele reciproce asupra țărilor care impun taxe asupra mărfurilor americane intră în vigoare imediat după ce Trump le anunța, în timp ce tariful de 25% la importurile de mașini intră în vigoare în 3 aprilie, spune purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Asistenții Casei Albe elaborează o propunere care ar percepe tarife de aproximativ 20% la majoritatea importurilor, potrivit The Washington Post.
Dar exact ce anunță azi Donald Trump nu se știe. Incertitudinea e la cote ridicate. Iar investitorii și piețele sunt în stand-by. Cei 3 indici principali din SUA închid mixt prima ședință din aprilie.
S&P 500 crește cu 0,38%. Nasdaq Composite are un avans de 0,87%, iar Dow Jones pierde 0,03%. Dar, o lună martie negativă pentru S AND P 500 înclină mai mult spre o lună aprilie pozitivă, arată datele din 1950 și până-n prezent.
Dacă luăm în calcul cele mai mari 9 scăderi în acest interval de timp din luna martie, în 78% dintre cazuri luna aprilie aduce creșteri. Din 1950 și până acum, 2025 are a 4-a cea mai mare pierdere pentru S&P 500 în luna martie: -5,8%.
Ce spune Andrei Bogdan, european financial advisor, pentru Aleph Business?
E o săptămână plină pe Wall Street, cu tarife ce urmează să fie anunțate, atât azi, cât și maine. Mai mult, țările afectate vor răspunde, cel mai probabil, cu alte tarife la cele anunțate de SUA. Un cerc vicios care nu pare să se oprească prea curând și care nu face bine piețelor financiare. Continuă incertitudinea investitorilor? În ce condiții poate fi ea temperată când pare că totul se poate schimba de la o zi la alta?
„În primul rând, aș vrea să menționez faptul că luna aprilie are o sezonalitate favorabilă în prima jumătate a lunii. Dar sezonalitatea probabil că va conta mai puțin în condițiile unui mediu atât de volatil și unor piețe atât de stresate. Țineți cont că piața financiară a reacționat, pe lângă incertitudinea creată de politica unei administrații, a reacționat la date macroeconomice din ce în ce mai proaste. Predicția acum pentru forecast-ul pentru produsul interpretat în Statele Unite pentru GDP pe primul trimestru este negativă, așa cum o calculează Atlanta Fed, chiar și scoțând din calcul importurile masive de aur. Ceea ce înseamnă că dacă lucrurile vor continua în același fel, după al doilea trimestru, din luna iunie, vom intra într-o recesiune tehnică. Asta va deranja și mai mult piețele și va crea incertitudine, indiferent dacă vom avea, să zicem, claritate pe partea de tarife.
Noi încă nu știm dacă aici e vorba de o negociere sau dacă în mod real astea sunt intențiile administrației. Cu siguranță faptul că se trimit mesaje contradictorii în fiecare zi până la momentul final, care va fi în seara asta, după ora 11 ora României, deci după ora 4 EST, deci de pe coasta de Est, țineți cont că după data de astăzi, care va fi, așa zisul moment al eliberării, după data de astăzi avem mâine și poimâine niște date macroeconomice extrem, extrem de importante, care pot da o turnură pieței în ambele direcții, practic de la o ora la alta. Și mai țineți cont că mâine, un lucru destul de rar, este o conferință anunțată a Președintului Rezervei Federale, Jerome Powell, care, nu știm în ce fel va interveni, probabil pozitiv în favoarea piețelor, dar depinde și de cum vor ieși datele macroeconomice de mâine și de poimâine și depinde și, bineînțeles, de impactul pe care îl va avea anunțul privind tarifele.
Europa a anunțat deja că are un plan pentru a riposta, ceea ce mi se pare extrem de interesant este că și Japonia, China și Coreea, niște dușmani tradiționali, în primul rând din punct de vedere istoric și militar, din anumite punct de vedere și economic, se unesc în această poveste și vor avea o politică comună privind taxele vamale vis-a-vis de Statele Unite. Asta dă și mai multă greutate acestor tarife din perspectiva pieței, întrucât efectiv se poate ajunge la un război comercial cu o anvergură globală”, spune el.
Din 1950 și până acum, 2025 are a 4-a cea mai mare pierdere pentru S&P 500 în luna martie: -5,8%. Crezi că vine o creștere în aprilie? Și dacă vine, e doar un raliu pe termen scurt sau începutul unui trend ascendent?
„În primul rând, încă o dată, sezonalitatea lunii aprilie este favorabilă în prima jumătate. În al doilea rând, sezonalitatea pălește în fața provocărilor macroeconomice și a acestei incertitudini legate de tarife. Eu văd puțin probabil ca în seara asta să se clarifice așa dintr-o dată totul vis-a-vis de tarife și țineți cont că anul acesta, în a doua jumătate a anului în Q3, deci în trimestrul al treilea, august-septembrie, avem un vârf al unui ciclu de refinanțare absolut imens, ceea ce înseamnă că foarte mare parte din creditele accesate de companii cu dobânzi, la nivel global, cu dobânzi foarte mici în timpul pandemiei, de 0%, de 1%, vor trebui refinanțate.
Asta, în principiu, dacă lichiditatea în care se injectează sau se lasă la dispoziția pieței nu va crește semnificativ și până acum trendul anului acesta este de scădere, această divergență între nevoile de lichiditate generate de acest vârf de ciclu de refinanțare absolut gigantic și lipsa de lichiditate în sine, chiar și dacă nu am avea date macroeconomice proaste, chiar și dacă nu am avea incetitudinea legată de tarife, doar acest fapt în sine poate să creeze o piață extrem de stresată și până în a doua jumătate a anului. Deci, din punctul meu de vedere, probabilitatea mai mare este ca să continuăm să avem o piață stresată și nu să avem o piață în creștere. Acum depinde în ce fel se va rezolva și această situație legată de perspectivele macroeconomice.
V-am zis, datele macro arată din ce în ce mai prost. Piața nu se vinde doar pe motivele politicii administrației și a lui Donald Trump, ci se vinde în mare parte, bun, și pe aceste motive, pentru că incetitudinea creează stres în piață, dar se vinde și pe faptul că avem date macroeconomice proaste. Iar mâine și pământ avem date macroeconomice extrem, extrem de importante, care pot direcționa piața în ambele direcții cu foarte mare amplitudine”, adaugă el.