Este incertitudinea politică singurul factor care provoacă scăderi pe bursă? Cristian Istrătescu, investitor la BVB: “100% încertitudinea este cred că cel mai mare dușman”

După patru luni consecutive de scăderi, bursa locală înregistrează un nou început negativ. La ultima ședință, valoarea de piață a companiilor listate a scăzut cu 3 miliarde de lei. Într-un context marcat de incertitudini politice, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale, investitorii se întreabă dacă aceste turbulențe sunt doar temporare sau dacă indică probleme mai profunde în piață.

Ce spune, Cristian Istrătescu, investitor la BVB pentru Aleph Business:

Este incertitudinea politică singurul factor care provoacă scăderi pe bursă?

“100% încertitudinea este cred că cel mai mare dușman. Panica este foarte mult în afara României și se vede prin investitorii mari cu care noi vorbim, cu care eu discut, și care tot zic HOLD, nu mai investim nimic în România până nu aflăm ce se întâmplă cu țara asta. Și mai sunt și ceilalți care se sperie de ceea ce ar putea să fie, poate nu o să fie chiar atât de rău în oricare dintre situații, și deja marchează profiturile,  au avut de unde ce profituri să marcheze, asta este partea bună,  pentru că au avut procente bune de creștere  și acum banii ies.

Foarte mulți retrag banii din bursă și așteaptă să vadă ce o fi. Dacă trebuie să fugă din țară de tot cu banii, sau să țină pentru o eventuală corecție masivă, ca să reintre pe bursă.

Ce ar trebui să facă viitoarea guvernare pentru piața de capital din România? Ce ar trebui să facă pentru a exista o corelare mai mare între bursă și sistemul de guvernare, pe modelul Statelor Unite?

“În primul rând, ar trebui să nu facă prostii, pentru că, din fericire, avem o legislație destul de bună în momentul de față pentru bursă. Gândiți-vă ce impozitare permisivă avem. Mult mai bună decât, nu știu dacă este mai bună în vreo altă țară din Europa, cel puțin. Deci impozitele sunt foarte bune, avem reținerea la sursă, care a fost un factor foarte important pentru complexitatea pe care o aveai tu ca investitor să stai să-ți calculezi la finalul anului cât ai de plătit la stat. Deci avem câteva lucruri extrem de bune, deci n-ar trebui să umble la acestea. Ar trebui să continue cu ceea ce au început și anume să voteze legislația de REIT, pentru că încă nu avem, și dacă vă uitați în afară, inclusiv în US, REIT-urile, sunt o componentă importantă și stabilă de dividende pentru investitorul care caută venituri pasive.

Deci ar trebui să continue cu această legislație pe care au votat-o pe jumătate, a trecut de una din camere, trebuie să mai treacă de încă una. Și de asemenea, cred că ar trebui să investească mult mai mult în generația tânără, să investească cel puțin prim măsuri de a populariza ideea de bursă, de a introduce programe în licee, nu știu dacă la școală este, s-ar putea să fie prea devreme, acolo educația financiară de bază ar trebui să fie, dar în licee ar trebui să știe ce înseamnă bursa, ar trebui să înțeleagă care sunt mecanismele bursei și cum reacționează în situații de genul acesta. Pentru că ce vedem în momentul de față, scădere de zeci, poate o să fie zeci de miliarde, în cazul în care, să zicem, iese un guvern extremist, asta înseamnă că pensiile lor o să scadă foarte mult, pentru că banii aceia sunt investiți de câtre fondurile de pensii din România, la care toț ei au cotizat și tot banii lor sunt într-un final. Atunci ei trebuie să înțeleagă, măcar să fie responsabil votul când se vor duce data viitoare, să știe, ok, îmi asum că o să am o pensie mult mai mică, pensia pilonul 2 sau pilonul 3, pentru că așa consideră că este mai bine. Dar ei nu știu aceste informații și nu știu cât de rău se poate face la vot în momentul în care ești, hai să zicem, neinformat și nu știi cum poți să afectezi mecanismele bursei sau economia”

Exit mobile version