Deși a fost închisă la începutul conflictului, Bursa de la Moscova este acum „pe podium”

Cum arată clasamentul burselor europene în luna mai? Rusia pe podium, iar Ungaria la coadă. Indicele MSCI EM Europe, dedicat piețelor emergente din Europa, s-a depreciat în luna mai cu 3,6% prin comparație cu luna precedentă. În același timp, cel mai performant indice este MOEX din Rusia cu o creștere de 6,3% față de euro, scrie ZF.

Bursa de la București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe minus. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET era în scădere cu 0,71%. La 6 luni din 2022, lichiditatea medie zilnică la BVB ajunge la 100 milioane de lei, cu o capitalizare pe segmentul principal de 203 miliarde de lei. Lichiditatea medie de la BVB a crescut cu 25% în mai față de aprilie, scrie ZF.

Bursele din SUA închid pe plus. Dow Jones crește cu 1,33%, Nasdaq cu 2,69% și S&P 500 cu 1,84%. Dacă ne uităm acum la piața commodities, observăm semnale mixte. Petrolul scade cu 0,25%, gazele naturale cu 1,86%, aurul cu 0,03% și soia cu 0,13%. Iar gazele RBOB cresc cu 0,64%, argintul cu 0,61%, grânele cu 0,9% și ULSD heating oil cu 0,88% .

Am discutat subiectul cu Șarkany Iștvan, investitor BVB.

“Performanta recentă a MOEX ține mai degrabă de performanța rublei față de euro decât de performanța bursei rusești în sine. Bursa rusească are probleme imense. Din ce am înțeles, 3.000 nu mai pot tranzacționa deloc, iar localnicii sunt la vânzare de la începutul anului, ceea ce se și vede în evoluție în ruble. O scădere de aproximativ 45% de la începutul anului curent. Iar în ruble, panta e aproape constant descendentă. Pe de altă parte, moneda lor crește din cauza reglementărilor în vigoare.”, a povestit Șarkany Iștvan, investitor BVB.

Exit mobile version