- Piețele globale încep să recupereze pierderile după scăderile dramatice de luni.
- Indicele VIX rămâne peste 30 și indică îngrijorări persistente ale investitorilor.
- Temerile de recesiune și conflictele geopolitice continuă să afecteze încrederea investitorilor.
După o zi dramatică de scăderi pe piețele financiare, luni, bursele din întreaga lume încep să recupereze pierderile. Bursele europene, inclusiv Bursa de Valori București, revin pe teritoriu pozitiv. De asemenea, indicele VIX, care măsoară volatilitatea, a scăzut la niveluri mai acceptabile, dar rămâne peste 30. Indică, că investitorii sunt încă îngrijorați. Nikkei 225 din Japonia a recuperat 10%, ceea ce contribuie la o reacție pozitivă pe piețele globale. În ceea ce privește raportările financiare, gigantul din tehnologie au avut rezultate peste așteptări, dar nu suficient pentru a evita scăderile acțiunilor lor. Rata de creștere a câștigurilor pentru S&P 500 a atins 11,5%, dar câștigul mediu pe companie a depășit așteptările cu doar 2%. Am văzut asta în cazul Google, spre exemplu. De ce? Hype-ul e prea mare în A.I, disproporționat cu valoarea reală și banii pe care-i generează.
Pe de altă parte, temerile legate de o posibilă recesiune au fost amplificate de date recente din piața muncii și scăderea consumului, iar indicatorul Sahm sugerează că SUA se îndreaptă spre o recesiune.
Geopolitica joacă, de asemenea, un rol important, în special conflictul din Orientul Mijlociu, care afectează încrederea investitorilor. Deși piețele nu au reacționat puternic la conflictul Israel-Gaza, temerile legate de o escaladare a tensiunilor cu Iranul, un producător cheie de petrol, rămân un risc semnificativ. Dacă există un război real între Iran și Israel, e un risc uriaș, spune un analist al Yardeni Research.
În plus, majorarea dobânzii-cheie de către Japonia a influențat strategiile de carry trade. Afectează investitorii care se împrumută în yeni pentru a investi în acțiunile sau obligațiile din SUA, ceea ce duce la presiunea de vânzare pe piețele americane.
Volatilitatea crescută a generat panică în rândul investitorilor, care au început să vândă rapid pentru a-și proteja investițiile. VIX atinge cele mai ridicate niveluri din iunie 2020 și reflectă incertitudinea și temerile actuale de pe piețe, scrie bloomberg.
Care-s motivele instabilității Piețelor Bursiere?
Câștigurile au fost puternice, dar poate nu suficient de puternice
Temerile de recesiune revin la modă
Conflictul din Orientul Mijlociu pune la încercare nervii investitorilor
„Carry trade” se desfășoară
Vânzarea indusă de volatilitate înrăutățește totul