Cum se mișcă BVB la tarife? Istvan Sarkany, investitor la BVB: E foarte greu de făcut orice fel de calcul legat de impactul efectiv pe care o să-l aibă acest război comercial asupra economiei noastre

Efectul tarifelor anunțate de Trump e resimțit și de investitorii români. BVB începe săptămâna cu un minus de 4 procente la debutul ședinței de astăzi. Iar indicele principal BET trece în teritoriul negativ din punctul de vedere al dinamicii din 2025. Tot azi, indicii de referință din Franța și Germania scad la deschidere cu 7, respectiv 10 procente. Azi, BNR are ședință de politică monetară.

Ce spune Istvan Sarkany, investitor la BVB, pentru Aleph Business?

Cum explici dinamica BET prin comparaţie cu bursele din Vest?

„Avem și noi scăderile noastre, dar trebuie să ne gândim că noi pornim de la o bază de valoare mult mai mică. Pe la începutul anului, când au început scăderile mai serioase, bine, de fapt, din decembrie au început să scadă mai serios bursa noastră, că au fost alegerile, noi am pornit la un price-earnings ratio de sub nouă pe undeva la începutul anului. Și acum, practic, ce se întâmplă e că devenim și mai ieftini. Clar că vom avea și companii afectate, mai ales care exportă în Statele Unite, direct sau indirect, prin industria auto, de exemplu. Fabricanții de piese sau alte materiale conexe industriei auto, la care noi ca țară avem o expunere destul de mare.

Deci, din păcate, e foarte greu de făcut orice fel de calcul legat de impactul efectiv pe care o să-l aibă acest război comercial asupra economiei noastre, asupra companiilor și așa mai departe. De aceea, mulți cred că stau pe margine și așteaptă să vadă care va fi până la urmă deznodământul. Nu cred că o să rămână chiar toate bătute în cuie, cum s-a anunțat. Probabil că o să fie tot felul de negocieri, de du-te vino. Și atunci, în certitudinea asta, nu-i place niciunui investitor. Investitorii, în general, caută certitudini și caută modalități de a câștiga fără să-și asume un risc foarte mare. Acum riscul este că nu știm ce se va întâmpla. Și asta e cel mai rău lucru pe care pot să-l ai ca un investitor.

Piața americană a fost destul de scumpă deja de la începutul acestui an. Adică a fost scumpă de ceva timp, cu un price earnings ratio de peste 28. Asta înseamnă că, dacă investeai niște bani în ea, îți lua vreo 28 de ani ca să recuperezi investiția. Asta dacă nu crește economia și companiile. Acum, cu tarifele, noi nu știm cât o să crească economia. Dacă nu o să fie frână economică toată tevătura asta. Și atunci a scăzut bursa americană un pic mai mult decât a noastră. Dar tot este peste media istorică. Deci, loc de scădere, cred că ar mai fi și acolo”, spune el.

Cum se văd tarifele lui Trump în buzunarele și portofoliile investitorului? Cât mai durează situația actuală, cum vezi tu o posibilă rezolvare?

„Portofoliile clar sunt afectate. Până la urmă nu avem cum să nu fim afectați. Unii investitori deja și-au închis pozițiile în pierdere față de lunile trecute. Acum fiecare trebuie să-și vadă strategia lui. Dacă este investit în anumite companii care i se par riscante. Dacă, de exemplu, crede că poate să speculeze viitorul mai bine decât ceilalți din piață. Eu cred că e aproape imposibil de prezis ce va urma. N-are nimeni niciun fel de glob de cristal. Ce pot să zic e că au mai fost multe momente de panică de-a lungul timpului. De la cel mai recent, cum a fost COVID-ul, când nu se știa dacă nu se sfârșește lumea. Ca și panică globală. Că, până la urmă, am avut și o panică locală în 2022 cu începutul războiului. Iarăși toată lumea era cu frica că cine știe ce se întâmplă dacă intră rușii peste noi peste câteva săptămâni și așa mai departe.

Tot timpul au fost momente de acest tip în care era foarte multă incertitudine. Și, de obicei, aceste momente erau și ocazii pentru cei care analizează companiile. Le văd care cu ce se ocupă afacerile, cum ar putea să fie afectate. Și poate să profite din acest punct de vedere dacă își păstrează expunerea pe companiile respective sau poate dacă are de unde să aducă bani să-și mărească expunerea și așa mai departe. Eu cred că un final nu se întrevede în viitorul apropiat. E clar că în următorii trei ani o să tot avem un fel de incertitudine venit din partea Statelor Unite. Dar, la un moment dat, cred că o să primeze calculele economice. Adică lumea o să vadă companiile care fac treabă, fac treabă, fac profit și atunci o să se întoarcă banii măcar în companiile respective”, adaugă el.

Cum îți faci strategia de investiții în astfel de perioade? Ce companii sunt atractive pentru tine acum?

„Eu n-am reușit niciodată să speculez piața. Sunt de părere că sunt foarte puțini care chiar se pricep să facă asta. Un investitor normal, să zicem așa, care nu vrea să încerce să ghicească viitorul. Cred că cel mai bine stă pe loc pe companiile pe care le are. Eu în continuare sunt investit la companiile pe care le-am avut și la început de an. Am mai strâns niște bani de unde am putut și am mai cumpărat la anumite companii care nu cred că vor fi foarte afectate de acest război comercial, orice s-ar întâmpla. De exemplu, sunt companii gen DN Agrar care produce lapte pentru industria lactatelor.

E aproape imposibil să cred că nu o să se cumpere lactate în continuare doar pentru că Trump pune tarife. La fel și companiile care sunt implicate în tranziția energetică, Hintel sau Liu, care iarăși au foarte mult de lucru pentru a asigura că o să avem energie cât mai ieftină în viitor. Deci, sunt foarte multe domenii care eu cred că nu o să fie puternic afectate. Acum, punctual, sunt companii care o să fie, cred, afectate dacă rămâne așa. De exemplu, Alro, care exportă direct în Statele Unite. Petromul, acum, posibil să fie afectat mai rău dacă rămâne prețul petrolului mai mic. Dar, pe total, ca și economie, eu cred că nu o să o ducem chiar foarte, foarte rău”, spune el.

Exit mobile version