- Controversele din 2024 afectează reputația Tesla, spune Bogdan Maioreanu, analist la eToro.
- Procurorii americani analizează dacă Tesla a comis fraude cu titluri de valoare sau fraudă financiară, potrivit Reuters.
- Acțiunile Tesla scad cu 30,8% în 2024, până la 172 de dolari pe unitate.
Criza vârstei mijlocii se aplică și-n business. Unde? La Tesla. Controversele din 2024 îi afectează reputația, spune Bogdan Maioreanu. Nici ultimele vești nu ajută. Procurorii americani analizează dacă Tesla a comis fraude cu titluri de valoare sau fraudă financiară, potrivit Reuters. Compania lui Musk ar fi introdus în eroare investitorii și consumatorii cu privire la capacitățile de conducere autonomă ale vehiculelor sale electrice.
Incertitudinea crește. Ce identitate are compania? E Companie tech, de electricitate sau producător de automobile? 82% din cifra de afaceri provine de la vânzarea de vehicule. Dar acum pare că își schimbă cumva direcția. Musk reiterează, din nou, că Tesla va cheltui peste 500 de milioane de dolari pentru extinderea rețelei Supercharger în acest an.
Ce provocări are Tesla?
Bogdan Maioreanu, analist la eToro, spune că succesul robotaxi-ului nu este garantat, capabilitățile de conducere autonomă ale vehiculelor nefiind complet funcționale și necesitând supervizare umană, iar dezvoltarea necesită mai mulți bani și timp pentru a atinge nivelurile de siguranță necesare pentru a satisface cerințele autorităților de reglementare.
În plus, au apărut știri potrivit cărora Apple ar putea începe un parteneriat cu o firmă americană de vehicule electrice, despre care se crede că ar fi Rivian. Ceea ce a stârnit speranța că am putea vedea în cele din urmă „mașina Apple”.
Tesla se află la mare distanță de marii producători auto tradiționali în clasament, cu doar 1,8 milioane de unități vândute, în timp ce Toyota este numărul unu și singura companie care a vândut peste 10 milioane de mașini anul trecut.
Tesla are un număr foarte mare de fani în rândul investitorilor datorită performanțelor sale din trecut. Pe platforma socială de tranzacționare și investiții eToro, Tesla a fost cea mai deținută acțiune de către investitorii individuali la nivel global și în România la sfârșitul primului trimestru din 2024.
Electricitate, tech, A.I., compania lui Musk le bifează pe toate
Gigantul petrolier BP vrea să cumpere site-uri Tesla Supercharger din SUA, potrivit Bloomberg. BP are o capitalizare de peste 100 de mld. $.
Compania „caută în mod agresiv să achiziționeze proprietăți imobiliare pentru a ne extinde rețeaua, ceea ce este un accent sporit după recentul anunț Tesla”. Planifică să cheltuiască 1 miliard de dolari până în 2030, jumătate din acesta în următorii doi-trei ani pentru a instala peste 3.000 de puncte de încărcare în SUA.
Energy Digital a clasat Tesla pe primul loc în topul celor mai mari companii de stocare a energiei din lume. „Afacerea de stocare a energiei a Tesla Energy nu a fost niciodată mai bună. În ciuda faptului că și-a lansat brațul de stocare a energiei abia în 2015, din 2023 compania avea o producție de 14,7 GWh în sistemele de stocare a energiei din baterii.”
DOJO e în producție. TSMC a început producția noului super-cip Dojo AI al Tesla, care se așteaptă să fie de 40 de ori mai puternic în viitor. Cipul Tesla Dojo v1.5 integrează cipurile de lucru direct pe o placă mare de siliciu, o nouă metodă de proiectare a cipurilor AI. Tesla adoptă o abordare dublă: achiziționarea a zeci de mii de GPU-uri NVIDIA H100 și, în același timp, dezvoltarea propriului cip de supercomputing, Dojo.
Până și concurenții apelează la mașinile lui Musk. Cofondatorul Xiaomi, Lin Bin, a testat FSD-ul companiei lui Musk acum două săptămâni. Acum, a cumpărat un nou Model Y pentru a se bucura de experiența FSD în continuare. „FSD se simte ca un conducător uman.”