- Indicele S&P 500 crește cu 20,3% și indicele Dow Jones Industrial Average crește cu 12,3% în primele trei trimestre ale anului.
- Interes crescște pentru ETF-uri ESG, ceea ce reflectă o orientare mai mare către investiții sustenabile.
- Se remarcă volatilitate pe piețele financiare, influențată de incertitudinile economice globale.
Wall Street-ul înregistrează creşteri puternice în primele trei trimestre din 2024, precum 20,3% pe indicele S&P 500, 12,3% pentru Dow Jones Industrial Average şi 20,7% în cazul Nasdaq Composite. Principalii factori din spatele dinamicilor au fost optimismul privind reducerea ratelor dobânzilor şi potenţialul companiilor concentrate pe proiecte de inteligenţă artificială, optimism venit în pofida tensiunilor geopolitice, potenţialei recesiuni din SUA şi valului de vânzări din industria tech, reiese de pe site-ul Nasdaq.
Impactul Asupra ETF-urilor
Creșterile au avut un impact direct asupra cererii pentru ETF-uri, pentru că investitorii sunt atrași de oportunitățile de profit. ETF-urile care urmăresc indicii majori au beneficiat de influxuri semnificative de capital, iar astfel își consolidează poziția pe piață.
În septembrie 2024, Fed scade pentru prima dată ratele dobânzilor la dolar în ultimii patru ani cu 50 de puncte de bază, după ce a menţinut-o la maximul ultimilor 23 de ani. Decizia a alimentat optimismul cu privire la reducerea costurilor de împrumut, care ar putea stimula creşterea unor sectoare sensibile la rate, cum ar fi utilităţile, cu ETF-uri precum Utilities Select Sector SPDR ETF.
Economia americană crește peste aşteptările pieţei în al doilea trimestru, cu o rată anualizată de 3%. A fost o îmbunătăţire semnificativă faţă de creşterea de 1,4% din primul trimestru, ceea ce a consolidat acţiunile companiilor cu capitalizare mică care se concentrează asupra pieţei interne. ETF-ul iShares MSCI USA Small-Cap Min Vol Factor este bine poziţionat în acest context, scrie Nasdaq, conform furnizorul de date financiare Zacks.
Este volatilitate economică
Preţurile aurului cresc la niveluri record pe fondul reducerilor de dobânzi realizate Fed, slăbirii dolarului american şi achiziţiilor masive de aur realizate de către băncile centrale. Aurul câştigă 28,5% în 2024, iar ETF-ul SPDR Gold Shares a beneficiat de această tendinţă.
Segmentul AI, Nvidia în frunte, a avut o perspectivă mixtă, dar în general optimistă. Deşi acţiunile companiei au crescut semnificativ, incertitudinile n-au încetat să apară. În acest sens, apar volatilitatea şi preocupările legate de faptul că autorităţile din China încurajează achiziţiile interne de cipuri AI, precum şi o investigaţie asupra unui client major al Nvidia – Super Micro Computer.
În septembrie, banca centrală a Republicii Populare Chineze a anunţat o serie de măsuri de stimulare pentru a combate încetinirea creşterii economice, ceea ce a favorizat ETF-uri axate pe piaţa chineză, precum VanEck ChiNext ETF şi KraneShares CSI China Internet ETF.
Banca Japoniei a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în 17 ani şi a semnalat o înăsprire suplimentară a politicii monetare. Schimbarea a impulsionat Invesco CurrencyShares Japanese Yen Trust.
BCE a scăzut ratele dobânzilor
Banca Centrală Europeană reduce ratele dobânzilor la euro de două ori în 2024, pe măsură ce inflaţia a continuat să se încadreze pe un trend descendent. De decizii a beneficiat ETF-ul iShares Currency Hedged MSCI Eurozone (HEZU).
La Bursa de Valori Bucureşti sunt listate trei ETF-uri, dintre care unul care replică performanţa indicelui de referinţă BET, unul axat pe BET-TRN şi unul bazat pe indicele companiilor din energie şi utilităţi BET-NG. Primul dintre ele este cel mai mare, cu active de peste 400 de milioane de lei şi aproape 30.000 de investitori.
Pentru mai multe detalii, poți citi aici.