- Acțiunile defensive sunt ale companiilor care își mențin stabilitatea și performanța financiară în perioade economice dificile.
- Aceste acțiuni sunt mai puțin volatile și se găsesc în industrii esențiale, precum energie, utilități și sănătate.
- Investitorii preferă acțiunile defensive pentru protecția portofoliilor în timpul recesiunilor, datorită capacității lor de a menține valoarea.
Scăderile de pe burse de la începutul lunii august aduc pe buzele investitorilor noţiunea de acţiuni defensive, neciclice. Adică acele acţiuni ale unor companii care, în general, îşi menţin stabilitatea şi performanţa financiară în perioade de incertitudine economică sau recesiune. Sunt mai puțin volatile și dau o siguranță relativă.
Acțiunile defensive operează în industrii care oferă produse sau servicii esențiale, de care un consumator are nevoie indiferent de condițiile economice. Avem și la BVB și sunt reprezentate cel mai bine de sectoarele energe și utilități. Câteva exemple: Transelectrica, Electrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom şi Hidroelectrica.
În criză, investitorul poate mânca și din fast-food pe bursă. Are opțiuni alimentare mai accesibile financiar, cum ar fi Sphera Group, operatorul în regim de franciză al restaurantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România.
Dar poate alege să mănânce mai mult acasă. Și Banca Transilvania are reziliență în fața fluctuațiilor economice. Urmată de BRD, care e mai puțin vulnerabilă la crize, scrie ZF.
Investitorii aleg acțiuni defensive
Sectorul sănătății este considerat defensiv. În indicele BET al BVB se găsește doar MedLife (M), un operator de servicii medicale private. Totuși, în astfel de perioade, investitorii pot opta pentru sectorul de stat, unde cheltuielile sunt mai mici. MedLife este o companie de creștere și nu oferă dividende.
Dacă ne uităm la al doilea eșalon al Bursei, găsim și alte acțiuni defensive, cum ar fi Antibiotice Iași (ATB) și Biofarm (BIO), producători de medicamente care au o cerere constantă și mențin stabilitatea financiară.
Investitorii aleg acțiuni defensive pentru a-și proteja portofoliile de riscurile asociate cu recesiunile economice sau alte perioade de incertitudine. Deși nu oferă întotdeauna randamente mari în perioade de creștere economică, sunt apreciate pentru capacitatea de a menține valoarea în perioade de scădere a pieței.