BVB a pierdut ieri 3,6 mld. lei din capitalizare. Motivul? Suprataxarea companiilor din energie, aprobată prin noua Ordonanță de Urgență. A știut sau nu Fondul Proprietatea? Dacă vindea deținerea de 3% din OMV Petrom acum, și nu în urmă cu 2 săptămâni, ar fi avut de pierdut mai bine de 50 mil. lei.
Astăzi, bursa locală deschide pe plus. Dar, la ora 13:45 indicele principal BET se deprecia cu 0,93% În concluzie, avem surprize până la final de an.
Ce credeam la început de 2022 și ce știm acum din punct de vedere economic? În ianuarie, analiștii așteptau o creștere economică stabilă, după 2 ani de pandemie. O inflație record în ultimii 40 de ani ieșea complet din calcul. Nimeni nu se aștepta la un conflict armat. Nimeni nu prevedea o criză energetică. Nimeni nu credea în adâncirea tensiunilor pe lanțurilor de aprovizionare. Sunt evenimente pe care nu le putem intui. Dar și unele la vedere.
De ce suntem siguri pentru 2023? Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.
“În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru discursul de mai devreme. Eu cred că trebuie să faceți și un cost al finanțelor investiționale comportamentale pentru că, cu trimitere la Charlie Munger, omul de casă al lui Warren Buffet, și la superbele lui zicale, retrospectiva pe care ați făcut-o are componenta substanțială a percepției umane, a schimbării psihologiei, a luptei pentru supraviețuire. Asta este și acesta este tonul răspunsului la întrebarea dumneavoastră. Toată lumea e preocupată de mixul acesta dintre incertitudine și supraviețuire.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.