Bursa de la Londra suferă cel mai mare exod de companii din ultimii 15 ani

Bursa de Valori din Londra înregistrează cel mai mare număr de retrageri de companii de pe piața principală de la criza financiară, cu 88 de delistări sau transferuri ale listărilor principale în 2024, față de 18 listări noi, conform datelor grupului LSEG.

Acest flux net negativ este cel mai mare din 2009, în ciuda reformelor propuse de guvernul britanic și de autoritățile de reglementare pentru a face Londra mai atractivă, scrie FT.

Nu putem fi luați în serios ca lider global în domeniul financiar dacă nu avem o piață de capital prosperă,” o spune Charles Hall, șeful departamentului de cercetare la brokerul Peel Hunt. „Piața britanică nu are un drept divin de a fi un centru de listare de top, dar are nevoie de susținere și sprijin pentru a reuși într-o piață din ce în ce mai globalizată,” adaugă Hall. Acesta avertizează că „mai multe companii vor pleca” dacă nu se iau măsuri.

Companii mari din FTSE 100 își mută listările în SUA

Printre companiile care au renunțat la listarea în Londra se numără Ashtead, gigantul închirierei de echipamente, care valorează 23 de miliarde de lire sterline și care intenționează să își mute listarea principală în New York. Alături de alte șase grupuri din FTSE 100, mutarea lor cumulată reprezintă 14% din valoarea totală a indicelui FTSE 100. Alte nume notabile, precum Flutter (£39 miliarde) și CRH (£55 miliarde), și-au mutat deja listările în SUA.

Motivul principal al acestor mutări include o lichiditate mai mare și un acces mai bun la investitori în SUA. Companii precum Ashtead și Ferguson justifică mutarea prin faptul că peste 98% din profiturile lor operaționale provin din America de Nord.

Deși FTSE 100 crește cu 8% în 2024, indicii americani, precum S&P 500, care includ companii de tehnologie cu creștere rapidă, înregistrează un avans de 27%. Goldman Sachs avertizează că diferența de evaluare dintre companiile britanice și cele americane continuă să crească, în timp ce tot mai multe companii britanice iau în considerare listarea în SUA.

În timp ce reformele britanice, inclusiv schimbările în sistemul de pensii și regulile de listare, nu au avut încă un impact semnificativ, listarea Canal+, evaluată la peste 6 miliarde de euro, este văzută ca o “dovadă de încredere” în piețele de capital din Regatul Unit. Totuși, mulți executivi și consilieri consideră că mai sunt necesare măsuri pentru a atrage investitori și pentru a reduce decalajul față de piețele americane.

Exit mobile version