Analiză: Investitorii individuali estimează că piața bull continuă în 2025, în timp ce Tesla devine cea mai populară acțiune din grupul celor “7 magnifici”

Investitorii individuali sunt optimiști că actuala piață bull continuă și anul viitor, cu Tesla ca cea mai populară acțiune dintre grupul celor “7 magnifici”, conform ultimului sondaj trimestrial Retail Investor Beat al platformei de tranzacționare și investiții eToro.

Sondajul, în cadrul căruia sunt intervievați 10.000 de investitori individuali din 12 țări, arată că 59% dintre aceștia prevăd că piața bull se menține. Încrederea în acțiunile AI rămâne, de asemenea, ridicată, 11% se așteaptă ca acestea să crească semnificativ în 2025, în timp ce 44% se așteaptă la creșteri graduale ale prețurilor acțiunilor lor.

Investitorii români sunt mai optimiști decât media globală, 76% cred că actuala piață bull continuă și în 2025. Inteligența artificială rămâne o temă interesantă, 58% dintre investitorii români consideră că prețul acțiunilor companiilor din domeniu continuă să crească, 12% consideră creșterea ca una semnificativă, în timp ce 46% consideră că această creștere va fi treptată.

Tesla se află pe primul loc în topul acțiunilor „7 magnifici” pentru 2025

Întrebați în care dintre acțiunile din grupul celor „7 magnifici” este cel mai probabil să își majoreze investițiile pentru 2025, investitorii individuali globali au situat Tesla pe primul loc (14%), gigantul EV bucurându-se de o creștere a prețului acțiunilor începând cu alegerile din SUA.

Apple și Amazon urmează îndeaproape, ambele alese de 12% dintre investitori, în timp ce Nvidia (9%), Alphabet (8%), Microsoft (8%) și Meta (6%) completează lista. Atunci când sunt întrebați cum cred că cei “7 magnifici” vor performa ca întreg în 2025, investitorii individuali sunt mai puțin mai ponderați, cu doar 13% care consideră că vor depăși semnificativ performanțele medii ale pieței, și 35% care cred că vor supraperforma ușor.

Datele evidențiază, de asemenea, diferențele de gen, femeile sunt mai predispuse să își crească investițiile în Apple și Amazon în 2025, în timp ce bărbații preferă Tesla.

Tabelul de mai jos reprezintă sentimentul investitorilor individuali globali pentru fiecare dintre cei “7 magnifici” pentru 2025

AcțiuniInvestițiile cel mai probabil sa crească în 2025  
Tesla14%
Apple12%
Amazon12%
Nvidia9%
Alphabet8%
Microsoft8%
Meta6%
Niciuna18%
Nu știu14%

Când sunt întrebați despre acțiunile din grupul celor „7 magnifici” în care vor investi în 2025, 21% dintre investitorii individuali din România plasează Tesla pe primul loc. Apoi menționează Apple și Nvidia, în timp ce Meta, Alphabet și Microsoft sunt la mică distanță. Amazon este cel mai puțin favorizat, cu doar 4% dintre investitori dispuși să își crească investițiile în acțiunile sale. Întrebați cum cred că vor performa împreună în 2025, jumătate dintre investitorii individuali români consideră că acest grup de companii va performa mai bine, 15% că vor performa semnificativ mai bine, în timp ce 35% cred că vor performa doar puțin mai bine decât piața în general.

Datele arată că femeile din România sunt mai predispuse să își crească investițiile în Apple (18%) și într-o măsură mai mică în Tesla (16%), bărbații favorizează gigantul EV (21%) și Nvidia (17%) în 2025. Pentru femei, Nvidia ocupă ultimul loc, cu doar 4% dintre investitori care doresc o creștere a pozițiilor.

Tabelul arată sentimentul investitorilor individuali români față de acțiunile celor “7 magnifici” în 2025

AcțiuniInvestițiile cel mai probabil sa crească în 2025
Tesla21%
Apple14%
Nvidia13%
Meta10%
Alphabet9%
Microsoft9%
Amazon4%
Niciuna11%
Nu știu9%
Pe date, analistul eToro Bogdan Maioreanu declară:
“Investitorii individuali intră în 2025 cu un puternic sentiment de optimism, susținuți de actuala piață bull și de performanțele remarcabile ale acțiunilor AI. Investitorii români sunt chiar mai optimiști decât media globală. Primul loc ocupat de Tesla în topul celor „7 magnifici” reflectă nu numai încrederea în inovația sa, ci și impactul susținerii explicite a lui Elon Musk pentru Donald Trump și creșterea rapidă a acțiunilor după alegeri.
„În timp ce sentimentul extrem de puternic al investitorilor individuali poate fi adesea un semnal pentru un recul, am văzut, de asemenea, că piețele au performanțe istorice bune atunci când un nou președinte intră la Casa Albă, așa că nu-i poți învinui pe investitori că se simt optimiști,” adaugă Maioreanu.


Alegerile din SUA generează schimbări strategice

Realegerea lui Donald Trump determină ajustări semnificative în portofoliile investitorilor individuali la nivel global, 51% (48% dintre investitorii români) și își adaptează strategiile după alegeri. Dintre cei care plănuiesc schimbări, 68% își cresc alocarea cripto, o opțiune mai populară decât acțiunile americane (51%). În plus, 45% dintre investitorii individuali intenționează să își crească deținerile de numerar.

Tabelul arată modul în care investitorii individuali își adaptează portofolile ca urmare a alegerilor din SUA

 Acțiuni USCriptoactiveNumerar
Creștere mare  13%29%11%
Oarecum pe creștere38%39%34%
Menținere la același nivel26%21%38%
Oarecum pe scădere10%7%9%
Scădere mare5%3%3%
Creștere netă51%68%45%


Tabelul prezintă modul în care investitorii individuali români își adaptează portofoliile în urma alegerilor din SUA

 Acțiuni USCriptoactiveNumerar
Creștere mare  14%24%13%
Oarecum pe creștere39%45%38%
Menținere la același nivel31%21%40%
Oarecum pe scădere6%5%4%
Scădere mare2%2%1%
Creștere netă52%69%45%
Bogdan Maioreanu adaugă: “Realegerea lui Donald Trump a introdus o nouă dinamică pentru investitorii individuali la nivel global și local, mulți dintre aceștia adoptând o abordare proactivă în ajustarea  portofoliilor lor. Creșterea accentuată a alocărilor cripto reflectă creșterea încrederii în clasa de active, susținută de retorica pro-cripto a lui Trump.
În același timp, decizia unora de a crește deținerile de numerar, asemănătoare cu mișcarea recentă a lui Warren Buffett, evidențiază o abordare echilibrată a gestionării riscurilor potențiale într-un mediu macroeconomic și politic în schimbare.”

Cea mai recentă ediție a Retail Investor Beat se bazează pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 țări și 3 continente. Următoarele țări au1.000 de respondenți: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia, Italia și Spania. Următoarele țări au avut 600 de respondenți: Țările de Jos, Danemarca, Polonia, România și Cehia.

Exit mobile version