Analiștii BRK estimează o creștere de 17% a prețului țintă pentru acțiunile Băncii Transilvania și un dividend dublu în 2024

Analiştii BRK Financial Group, singurul broker de acţiuni listat la BVB, oferă un preţ ţintă de 30,7 lei pentru acţiunile Băncii Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, în urcare cu 17% faţă de preţul curent de tranzacţionare, scrie ZF.

Evaluăm TLV la 30,7 lei/acţiune, ceea ce implică un potenţial de creştere de 17% faţă de preţul din piaţă, deşi creşterea provine din evaluarea relativă (33,6 lei/acţiune), în timp ce pe modelul DDM, banca se tranzacţionează foarte aproape de valoarea justă (27,8 lei/acţiune)”, anunță BRK.

Banca Transilvania crește prețul acțiunii cu 17%, peste indicele BET

BT înregistrează încă un an cu performanţe peste aşteptări, preţul acţiunii crește cu 17%, peste indicele BET. La începutul anului, BT a anunţat achiziţia OTP Bank, a zecea bancă ca dimensiune din România, pentru 1,71 mld. lei, achiziţie care a adus Băncii Transilvania un profit de 675 mil. lei, fără a lua în considerare costurile integrării, şi a crescut activele cu 7,0%.

Pentru anul 2024, ne aşteptăm la o creştere de 24,7% a veniturilor din dobânzi, la 6,5 mld. lei şi la o creştere de 16,3% a veniturilor din comisioane şi tranzacţionare, la 2,61 mld. lei. Estimăm că banca va înregistra un profit de 4,6 mld. lei pentru acest an (inclusiv 807 mil. lei din câştiguri excepţionale), în creştere cu 55% faţă de anul anterior. Profitul semnificativ mai mare va permite băncii să majoreze rata de distribuire a dividendelor la 50%, ceea ce implică un dividend pe acţiune (DPS) de 2,4 lei, aproape dublu comparativ cu 2023, ceea ce implică un randament al dividendului de 9,3%”, scriu analiştii.

BRK prevede o scădere a marjei nete de dobândă a BT până în 2026

Raportul cost/venit crește uşor la 47,4%, deşi în T3 au fost consolidate doar două luni de la OTP, creşterea nu a fost datorată achiziției. Banca Transilvania a reuşit să îşi majoreze activele în acest an cu 20,4%, iar ponderea creditelor acordate ajunge la 22,5% din totalul creditelor sistemului bancar (persoane fizice şi companii) în timp ce depozitele ajung la 20%.

Pentru următorii cinci ani ne aşteptăm la o creştere a activelor de doar 4,7%, sub ritmul PIB nominal (Ă6% CAGR), datorită unui context macroeconomic mai dificil şi mai volatil în următorii doi ani. Ne aşteptăm ca BNR să nu reducă dobânda cel puţin până în T3 2025, luând în considerare inflaţia peste aşteptări, precum şi incertitudinile contextului politic actual, care cresc şansele ca eventuale măsuri fiscale să fie anunţate mult mai târziu. Actuala prognoză de inflaţie a BNR pentru 2025 (3,5%) şi 2026 (3,3%) pare optimistă şi ne aşteptăm la o inflaţie mai mare cu cel puţin 1% pe întreg intervalul de prognoză. Estimăm o scădere a marjei nete de dobândă a TLV la 3,3% în 2026, urmată de o revenire la 3,5% până în 2029”, explică BRK.

Banca Transilvania este evaluată de investitori la 24,2 mld. lei, după ce acţiunile cresc cu 24,9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 3,35 mld. lei, arată datele BVB.

Exit mobile version