- Peter Kazimir anunță că BCE ar putea efectua trei până la patru reduceri consecutive ale ratelor dobânzilor.
- Oficialul BCE confirmă că prima reducere a dobânzilor este iminentă, dar avertizează că amploarea și ritmul viitoarelor ajustări vor depinde de evoluția inflației.
- Oficialul BCE susține că nivelul neutru al ratelor se află între 2% și 3% și subliniază necesitatea unui echilibru între prudență și acțiuni agresive.
Peter Kazimir, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), anunță că instituția ar putea efectua trei până la patru reduceri ale ratelor dobânzilor, de săptămâna viitoare, scrie Bloomberg.
„Trei sau patru reduceri consecutive sunt fezabile, dar, în același timp, trebuie să spun că nu putem jura pe asta”, declară oficialul slovac. În ceea ce privește săptămâna viitoare, „pentru mine, personal, decizia este luată.”
„Ceea ce avem nevoie, înainte de toate, este un echilibru între o abordare prea prudentă și una prea agresivă”, spune Kazimir. BCE este pe „drumul cel bun” pentru a readuce inflația la ținta de 2%, deși procesul nu este încă finalizat, adaugă el.
Această perspectivă vine în contextul în care inflația în zona euro scade sub 2% în septembrie, pentru prima dată din 2021, și determină economiștii să anticipeze o serie de reduceri ale dobânzilor în 2025.
Kazimir cere prudență în relaxarea politicii monetare
Cu toate acestea, Kazimir subliniază necesitatea prudenței și spune că nu este complet convins că deciziile trebuie bazate pe o singură cifră pozitivă a inflației. El susține că o reducere a dobânzilor este foarte probabilă, însă ritmul și amploarea viitoarelor reduceri depind de evoluția inflației și de stabilitatea economică generală.
Kazimir spune că intenția actuală a Consiliului guvernatorilor este de a elimina toate restricțiile impuse economiei, fără însă a stimula cererea. Nivelul neutru al ratelor se situează „undeva între 2% și 3% – probabil mai aproape de 2% decât de 3%.” „Ne bazăm pe date, nu pe Fed”, afirmă Kazimir. „Monitorizăm cursul de schimb, deoarece poate influența inflația prin prețurile importurilor, dar trebuie să evităm concluziile bazate pe evoluții pe termen scurt.”