- Băncile tradiționale cedează treptat locul noilor jucători fintech.
- Banca Transilvania va prelua oficial toți clienții OTP Bank la sfârșitul lunii februarie.
- PKO Bank, cel mai mare grup bancar din Polonia, deschide sucursală în București.
Cum arată imaginea pieței financiar-bancare din 2025: chiar dacă dispar bănci, fintech-urile vor călca pedala de accelerație, scrie Future Banking.
Inovația și tehnologia definesc, anul acesta, direcțiile industriei financiare.
Băncile tradiționale cedează treptat locul noilor jucători fintech.
Mai multe tranzacții majore vor ajunge la finalizare: BT va prelua oficial toți clienții OTP Bank la sfârșitul lunii februarie, iar Unicredit va fuziona cu Alpha Bank, cel mai probabil la finalul verii.
Intesa SanPaolo și First Bank, care până acum au funcționat ca entități separate, vor fuziona și administrativ, într-o singură unitate.
PKO Bank, cel mai mare grup bancar din Polonia, deschide sucursală în București.
Deși intrarea pe piața românească a fost amânată cu un an, PKO Bank vine cu active totale de aproximativ 531 miliarde de lei, adică aproape 66% din volumul întregului sistem bancar românesc la finalul anului 2023.
Ce spune Andrei Perianu, fondator, Bankata.ro, pentru Aleph Business:
„Noi în primul rând ne ocupăm de zona de persoane fizice și ne interesează ce putem noi să facem la nivel personal. Din punctul ăsta de vedere, cu toate că contextul este mai zgomotos ca niciodată și lumea percepe toate știrile negative ca fiind o perioadă foarte incertă, vedem foarte multe oferte speciale din partea băncilor, mai ales pentru persoane fizice. Dacă ne uităm la dobânzi fixe, care pleacă de la 5% pentru credite-ipotecare.
În același timp, cumva un paradox, vedem că putem să împrumutăm statul român pentru o maturitate de un an cu 7% dobândă sau randament, sau cum vreți sa îi spuneți, câștig pentru înțelesul tuturor de 7% pentru maturitatea de un an și putem să mergem până la 7,8% pentru maturitatea de 5 ani. Deci te împrumuți de la bancă cu 5% dobândă fixă și împrumuți statul român fără să ai un câștig impozitat, adică ai câștig net de 7,8%. Pe de altă parte, vedem că avem jucători noi pe piața bancară din România. Vedem un jucător din Polonia, PKO Bank Polski, care e o bancă enormă raportată la activele bancare din România. Asta ne arată că România e interesantă și nu neapărat că e interesantă acum, că de fiecare dată când vedem o investiție în zona bancară, investitorii se uită ce se va întâmpla în viitor. Deci și perspectivele de viitor arată bine și vedem că am intrat și pe harta altor investitori din regiune.
În zona de inovație cred, sau percepția pe care o am personal este că investițiile au început să se accelereze. Vedem bănci care folosesc inteligență artificială, folosesc modalități prin care pot să interacționeze cu clienții din ce în ce mai digital. Și mi se pare că odată pornite investițiile în zona aceasta, cumva percepția mea e că e de-abia începutul, pentru că și clienții pentru prima oară sunt mult mai pregătiți și își doresc genul acesta de interacțiuni, adică clienții nu prea mai vor să meargă la bancă și vor să interacționeze mult mai ușor complet digital.”
Ce câștigăm de la INC, primul club exclusivist de networking?
„În zona de inovație și tot ce are legătură cu finanțele personale, nu doar cu finanțele personale, cu fintech, cu zona de banking, comunitatea e relativ la început, dar este în creștere. În sensul că vedem din ce în ce mai mulți specialiști și din banci. Adică vedem structuri în interiorul bancilor care sunt 100% specializate în zona digitală și de dezvoltare digitală.
Și pe de altă parte vedem fintech-uri, cum sunt și cel din care fac și eu parte. Avem din ce în ce mai mulți oameni specializați care se duc în zona de fintech și generează ceea ce noi, în bază de specialitate, spunem use case-uri. Adică venim cu soluții pentru consumatori în general și piața aceasta continuă să crească, dar în continuare ni se pare că nu facem destul.
În mare parte pentru că suntem cumva în urmă. Suntem în urmă față de Statele Unite și suntem în urmă și față de Europa. Este o realitate de care nu ar trebui să ne fie frică sau să ne plângem, ci pur și simplu trebuie să accelerăm un pic mai tare procesul și vrem ca interacțiunea aceasta între cei care vor să intre în zona de fintech, care vor să afle mai multe despre inovare și nu doar despre inovare, cum împletim capitalul și cum putem să investim mai mult în zona asta, vrem ca comunitatea aceasta să crească și să atragem și oameni specializați care au o oarecare maturitate și să arătăm în piață că există această meserie Și în primul rând să atragem din ce în ce mai multe talente de la studenți, cei care de-abia intră în piața muncii și talente din tot spectrul acesta financiar, care să se apropie mai mult de zona de fintech, pentru că cât avem mai multe creere și mai mulți oameni în comunitatea aceasta, cu atât ne așteptăm ca lucruri să evolueze mai repede și interacțiunea dintre ideile noastre să aducă mai multă valoare în piață și piața de tehnologie și de fintech să crească acelerat.“, spune Perianu.
Cum vedeți evoluția economiei anul acesta și cum ne încadrăm în ținta de deficit de 7%?
„Dacă vă aduceți aminte, avem un plan pe șapte ani și 7% este totuși un deficit care îți permite în continuare să încasezi, dacă vorbiți de statul român, să încasezi semnificativ mai puțin decât cheltuiești.
Mai departe, legat de ce am văzut cu începutul de an și avem deja o taxă mai ridicată sau societatea a fost deja testată de câteva taxe mai ridicate din zona de micro-întreprindări și de taxa pe stâlp și așa mai departe, cred că e devreme. Trebuie să vedem mai întâi efectul acestor măsuri, după care după a doua jumătate a anului să vedem dacă acestea nu funcționează și probabil că nu e o decizie pe care putem să o luăm noi, tot în interiorul guvernului, vom vedea dacă vor mai fi alte taxe. E greu de anticipat. Probabil răspunsul vom primi dacă o să așteptăm după a doua jumătate a anului.”, adaugă el.