- Angajații băncilor din Belgia trebuie să depună un jurământ prin care se angajează să acționeze cu onestitate, integritate, competență și profesionalism, scrie Bloomberg.
- Jurământul va fi introdus treptat, cu un termen de șase luni pentru directori și manageri, iar ceilalți angajați îl vor depune din 15 iulie 2026.
- Autoritatea pentru Servicii și Piețe Financiare (FSMA) va supraveghea respectarea jurământului, iar încălcările pot atrage măsuri disciplinare.
În Belgia, atât directorii, cât și alți angajați ai instituțiilor bancare trebuie să depună un jurământ prin care se angajează să respecte regulile etice și să acționeze cu onestitate, integritate, competență și profesionalism, scrie Bloomberg.
Această inițiativă este susținută de Federația Sectorului Financiar Belgian (Febelfin) și se aplică instituțiilor de credit și agenților de servicii bancare și de investiții.
Care este scopul jurământului?
Ideea introducerii acestui jurământ este propusă pentru prima dată în 2016, ca răspuns la o criză financiară care afectează imaginea sectorului bancar.
Scopul său principal este de a consolida încrederea publicului în bănci și de a îmbunătăți reputația acestora.
Jurământul obligă bancherii să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să prioritizeze interesele clienților.
Cum sună jurământul?
„Mă angajez să acționez cu onestitate și integritate, precum și cu competență și profesionalism, în toate circumstanțele desfășurării activităților mele profesionale, ținând cont de interesele clienților și tratându-i corect”
Cine trebuie să depună jurământul?
Jurământul este obligatoriu pentru:
- Directorii și executivii băncilor
- Șefii departamentelor de audit și control independent
- Angajații care interacționează direct cu clienții
Se estimează că până la 60% din personalul instituțiilor financiare va trebui să îl depună.
Cum se implementează?
Jurământul va fi implementat treptat:
- Directorii și managerii de top au la dispoziție șase luni pentru a-l depune
- Restul angajaților vor trebui să depună jurământul începând cu 15 iulie 2026
Autoritatea pentru Servicii și Piețe Financiare (FSMA) va supraveghea respectarea acestui angajament. În cazul încălcării jurământului, bancherii pot fi sancționați disciplinar.
Ar fi util un astfel de jurământ în România?
Implementarea unui jurământ bancar similar în România ar putea contribui la creșterea transparenței și încrederii în sectorul financiar.
Pe de altă parte, eficiența acestui jurământ ar depinde de mecanismele de supraveghere și de aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea principiilor asumate.