Analiză: Cât au crescut piețele de capital la 3 săptămâni după ce Fed a redus semnificativ dobânzile?

Fed decide să reducă semnificativ dobânzile, eveniment care a avut impact imediat asupra piețelor financiare. Radu Puiu, analist financiar la XTB România, analizează reacțiile piețelor și prognozele economice și subliniază efectele acestei măsuri asupra principalelor sectoare economice.

Decizia Fed de a reduce dobânzile cu 50 de puncte de bază a fost primită cu entuziasm pe piețele financiare. În săptămânile care au urmat anunțului, S&P 500 a atins patru maxime istorice, iar investitorii au început să se reîntoarcă către acțiuni după o perioadă inițială de volatilitate. Creșterea a fost alimentată de anticiparea unei îmbunătățiri a condițiilor economice datorită costurilor mai mici ale împrumuturilor.

Cu ce impact a venit reducerea ratelor pentru piața imobiliară

Pe de altă parte, sectorul imobiliar a resimțit deja efectele negative ale dobânzilor ridicate. Vânzările de locuințe noi scade cu 4,7% în august, iar tranzacțiile pentru locuințele în curs de finalizare au fost sub așteptări. Asta sugerează că, deși reducerile de dobândă ar putea stimula cererea pe termen lung, în prezent este nevoie de o scădere și mai semnificativă a ratelor ipotecare pentru a revitaliza acest sector.

Fed a indicat că este posibil să continue politica de relaxare monetară și previzionează două reduceri suplimentare de câte 25 de puncte de bază până la sfârșitul anului și o serie de reduceri în 2025. Măsurile sunt menite să sprijine economia și să stabilizeze piața muncii, care arată semne de încetinire.

Deși reducerea dobânzilor este un semnal pozitiv pentru piețe, există riscuri asociate cu o posibilă recesiune. Istoric, S&P 500 a avut tendința de a scădea în primele șase luni după prima reducere a ratelor într-o perioadă economică slabă. Totuși, când reducerile au loc într-un context economic favorabil, randamentele pot fi substanțiale.

Exit mobile version