- Comisia Europeană intensifică monitorizarea TikTok sub legislația DSA pentru a preveni manipularea alegerilor din România.
- TikTok este investigat pentru campanii politice neconvenționale folosite de Călin Georgescu, un candidat independent, care a crescut semnificativ în sondaje.
- TikTok riscă amenzi de până la 6% din veniturile globale dacă nu respectă cerințele impuse de regulamentul DSA.
UPDATE: Comisia Europeană impune TikTok un ultimatum de 24 de ore, în care să trimită informații și observații despre campania lui Călin Georgescu.
„Suntem îngrijorați de indiciile tot mai numeroase cu privire la o operațiune de influențare online coordonată din străinătate care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok. TikTok trebuie să contracareze operațiunile de dezinformare înainte de weekendul electoral”, argumentează comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen.
Comisia Europeană intensifică monitorizarea TikTok sub legislația DSA și investighează riscurile de manipulare a alegerilor din România, scrie TechCrunch. Comisia anunță măsuri mai stricte de monitorizare după acuzațiile privind influențarea alegerilor prezidențiale din România. TikTok este folosit masiv de Călin Georgescu, un candidat independent de extremă dreapta, pentru campanii politice neconvenționale, crescându-și astfel procentul de la 1% la peste 23% în primul tur.
Tiktok e sub investigare
Autoritățile și experții susțin că ascensiunea sa este rezultatul unor campanii de propagandă online care încalcă legislația electorală, inclusiv conturi false și amplificări algoritmice ale conținutului politic. Comisia emite un ordin de păstrare a datelor și obligă TikTok să stocheze informații despre sistemele de recomandare și posibile încălcări ale regulilor privind conținutul politic monetizat. Ordinul acoperă perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 și vizează prevenirea manipulării înainte de turul al doilea din 8 decembrie.
TikTok declară că elimină mai multe rețele de influență, dar unele sunt îndepărtate doar după primul tur. Uniunea Europeană subliniază necesitatea respectării stricte a regulamentului DSA pentru protejarea proceselor democratice, iar TikTok riscă amenzi de până la 6% din veniturile globale pentru nerespectarea cerințelor.
Comisia Europeană ordonă TikTok să păstreze toate datele privind alegerile din România
Comisia Europeană își intensifică controlul asupra TikTok din cauza rolului său în alegerile prezidențiale din România, conform POLITICO.
Ordinul Comisiei Europene
Astăzi, Comisia a ordonat ca TikTok să „păstreze documente și informații interne” privind funcționarea sistemului său de recomandare și modul în care gestionează riscurile de manipulare. De asemenea, TikTok trebuie să stocheze date privind încălcările interdicției sale privind publicitatea politică.
Ordinul se referă la toate alegerile naționale – nu doar la cele din România – și este valabil până în martie. Acest interval de timp include date privind viitoarele alegeri din Germania.
Decizia vine în urma desecretizării unor documente ale serviciilor secrete românești, care susțineau că influenceri plătiți au stimulat contul lui Călin Georgescu în perioada premergătoare primului tur al alegerilor prezidențiale.
Decizia ar trebui să ajute „anchetatorii să stabilească faptele”, a declarat Henna Virkkunen, noul șef al Comisiei Europene pentru tehnologie, și se adaugă la setul anterior de întrebări pe care Comisia l-a trimis vineri companiei.
Consolidarea monitorizării și a cooperării
De asemenea, Comisia convoacă o reuniune a Comitetului european al coordonatorilor serviciilor digitale vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale cu privire la măsurile luate până în prezent în acest context și la modul de a răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că conturi din alte state membre au vizat diaspora română.
În plus, Comisia prezintă dovezile disponibile în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, SEAE, Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.
În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în timpul perioadelor electorale.
Acesta s-a dovedit a fi un instrument util și eficient în schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii de fapte și platformele online cu privire la conținuturile sensibile la timp pe care le consideră a prezenta amenințări la adresa integrității procesului electoral.
Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale, care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid, a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat și suspiciunea de comportament neautentic coordonat.