Trump vrea să aibă un „cuvânt de spus” în setarea dobânzii-cheie, dacă iese președinte

WISCONSIN, UNITED STATES - JULY 18: Former US President Donald Trump attends the Republican National Convention (RNC) since surviving an attempted assassination at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, United States on July 18, 2024. During a campaign rally in Pennsylvania on Saturday, a lone 20-year-old gunman opened fire on Trump during the campaign rally, striking him in his right ear and critically injuring two rally goers and killing a third. Jacek Boczarski / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Fostul președinte Donald Trump spune că ar vrea să aibă „un cuvânt de spus” în setarea dobânzii-cheie, dacă s-ar întoarce la Casa Albă. Declarația întărește ideea că republicanii ar putea încerca să reducă independența FED, dacă vor câștiga alegerile. „Cred că președintele ar trebui măcar să aibă o opinie, cred asta cu tărie”, spune Trump la o conferință organizată la Mar-a-Lago.

În ultimele luni, aliații lui Trump circulă o serie de idei prin care ar putea controla FED. Recent, Wall Street Journal publica diverse măsuri pe care le pregătesc republicanii, de la concedierea lui Jerome Powell, la implicarea președintelui în deciziile de politică monetară.

Trump declara, anterior, că președintele are autoritatea de a concedia președintele FED, deși unii experți în drept îl contrazic. Ultimele comentarii ale fostului președinte arată că este, cu adevărat, interesat de implicarea în politica monetară.

„Am făcut foarte mulți bani. Sunt de succes și cresc că am un instinct mai bun, în multe cazuri, față de cei din FED sau față de guvernator”, spunea Trump săptămâna trecută.

Luni seară, Trump va fi intervievat de Elon Musk.

Trump critică strategia de setare a dobânzii-cheie a lui Jerome Powell

Powell și colegii lui „greșesc foarte mult”, crede Trump. „Are tendința de a se mișca prea târziu. Fie acționează prea devreme, fie prea târziu.”

Interesul fostului președinte este ca FED să nu reducă dobânda-cheie înainte de alergeri. I-ar ajuta pe democrați, crede el.

De cealaltă parte, majoritatea analiștilor de pe Wall Street cer Rezervei Federale să pivoteze, pentru a evita o contracție a economiei. Săptămâna asta, Goldman Sachs și JP Morgan ridicau probabilitatea unei recesiuni în SUA, anul viitor, la 25%, respectiv 35%.

Dobânda-cheie în SUA este la 5,25%-5,50%, nivel setat în iulie 2023 și cel mai ridicat din ultimii 23 de ani. Următoarele ședințe de politică monetară au loc în 17-18 septembrie, 6-7 noiembrie și 17-18 decembrie. Consensul din piață arată o șansă de 54,5% de reducere a dobânzii cu 0,50% și de 45,5% pentru o tăiere de 0,25%, potrivit CME Group.

Exit mobile version