Președintele Joe Biden renunță la cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială. Spune că este „în interesul partidului meu și al țării”. Vine după luni de speculații cu privire la vârsta și aptitudinea lui pentru a mai servi încă patru ani. Pe fondul unei serii de gafe de mare profil și a unei performanțe dezastruoase în dezbateri. Într-o evoluție care trimite concursul pe un teritoriu neexplorat, președintele SUA a anunțat că nu va mai căuta un al doilea mandat.

Președintele Joe Biden a făcut un anunț pe X

El a declarat că își va încheia campania de realegere. Biden s-a retras din cursa prezidențială cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor. În scrisoarea postată pe X, el a afirmat că retragerea sa este în interesul partidului său și al țării. Biden a menționat că își va dedica restul mandatului îndeplinirii îndatoririlor sale de președinte. De asemenea, el a susținut-o pe vicepreședinta Kamala Harris ca fiind candidatul democrat, lăudându-i parteneriatul.

Kamala Harris a exprimat recunoștință pentru susținerea lui Biden. Ea a promis să continue lupta pentru a uni Partidul Democrat și națiunea. Scopul ei este de a-l învinge pe Donald Trump. Politicienii democrați proeminenți, inclusiv guvernatorii Gavin Newsom și Gretchen Whitmer, au lăudat cariera și realizările lui Biden. Aceștia și-au exprimat sprijinul pentru Harris, scrie Reuters.

Republicanii au criticat decizia lui Biden. Unii au cerut ca el să demisioneze imediat din funcția de președinte. Donald Trump a numit decizia lui Biden „o rușine”. El a sugerat că Biden nu ar fi trebuit să candideze niciodată. Decizia lui Biden este fără precedent în politica modernă americană. Aceasta a fost comparată doar cu retragerea lui Lyndon Johnson în 1968. Totuși, anunțul lui Johnson a venit cu mult mai devreme în anul electoral.

Exit mobile version